Hosszú még az út…

A lusta portfólió írásakor megvizsgáltam a magyarok befektetési kultúráját, és elég rosszul nézett ki az akkori eredmény. A legfőbb probléma a részvénytulajdon rendkívül alacsony aránya volt, ami meghatározó az átlaghozamok szempontjából. Akkor sok magyarázatot, mentséget találtam erre, kezdve a szocializmus örökségétől a kulturális tradíciókig. Nincs megtakarítási hajlandóság, befektetési ismeret etc.

Az elmúlt 4 évben úgy érzékeltem, mintha pozitív változások történnének ezen a fronton, megszűnt a betétek dominanciája, terjednek a befektetési alapok és ennek megfelelően az ismeretek is. Ugyanakkor részvény fronton inkább siránkozást lehet hallani, drága a piac, korrekció lesz, mesterséges hozamok. Természetesen ez nemcsak magyar jellemző, bár most éppen erős optimizmus van a világ piacain, de a 2009 óta tartó lassú növekedéssel jellemezhető bika kevés befektetőt győzött meg a fényes jövőről. Pedig lassú növekedés ide vagy oda az amerikai részvénypiac már közel négyszeresére emelkedett dollárban (forintban ötszörösére) a 2009-es mélypont óta, és minimális az olyan alapok, egyéb befektetések száma, ami túlszárnyalta ezt a teljesítményt.

Ezért is lehangoló egy friss kimutatás, a privát banki ügyfelek eszköz allokációjáról:

priv

Forrás

A befektetési alapokban levő részvényhányadot csak becsülni lehet, szerintem ilyen óvatos megközelítés mellett, ott sem haladja meg a 30%-ot, így a teljes portfólióra vetített részvényarány max 20%. Ez rettenetesen kevés Magyarország leggazdagabb embereitől és továbbra is azt mutatja, hosszú még az út egy közepesnél fejlettebbnek nevezhető befektetési kultúráig. Különösen, ha mellétesszük a cikkben szereplő vagyon növekedési várakozásokat. Az elkövetkező 1-3 évre 8-12% saját és 4-8% általános éves növekedést várnak e szegmens szolgáltatói. Azon túl, hogy ez a felmérés erősen emlékeztet arra, amikor az emberek 70+% tartja magát az átlagnak jobb autóvezetőnek, ezzel a részvényaránnyal egész biztosan nem a hozamok lesznek e növekedés forrásai.

Szolgálati közlemény:

Készül az Okos pénz, buta pénz 2017-es kiadása és minden velem született szerénységet levetkőzve állíthatom, hogy a bővített kiadás egyedülálló kiadvány lesz idehaza a hosszútávú befektetés és anyagi függetlenség témaköre iránt érdeklődő olvasók számára. Egyetlen magyar embernek sem lesz mentsége ezek után, amiért nem a legracionálisabb utat választja a nirvána felé vezető úton.

Az új kiadás tervezése során az eddigi könyvekkel kapcsolatos kalóz tevékenység miatt felmerült a papír változat, mint lehetséges megoldás, de végül néhány nyomós ok miatt elvetésre került. A nyomtatott változat két-háromszorosába kerülne az ekönyv formátumhoz képest, így első körben azokat az olvasókat büntetném, akik már elérték azt az emberi nagyságot, hogy nem sajnálnak 1500 Ft.-ot egy befektetési könyvre. Eltűnnének az internet hivatkozási lehetőségek. Meg kellene szegnem a Smashwords vásárlóknak tett ígéretet, miszerint ők ingyen jutnak a könyvek újabb verziójához.

Általánosságban az idő kerekének visszaforgatása lenne, ha lemondanánk az ekönyv forradalom vívmányairól. Ebben kérem az olvasók közreműködését is. A könyvek nem saját lábukon másznak fel az internetre, hanem azok az olvasók teszik fel, akik már fizettek érte, és nem gondolják végig, hogy éppen saját jövőbeni lehetőségeiket rombolják, ha mások számára ingyenesen elérhetővé teszik a szerző hozzájárulása nélkül. Ezeknek a könyveknek nem véletlenül, hanem a szerző szándéka miatt van ára, ugyanis csak dedikált olvasókkal működhetnek a benne leírtak. Szinte garantáltnak tekintem, hogy az olcsó jános olvasók többet buknak majd a befektetéseiken, mint a könyv ára, pusztán azért mert nem vették eléggé komolyan.

Együttműködést kérek tehát az olvasóktól az általam megálmodott ökoszisztéma (amelynek ajtajában fizet a kedves olvasó, lelkesen elolvassa a könyvet, ami egy hónap alatt behozza az árát a befektetéseken, a könyv vételára pedig hajléktalanok támogatásaként landol egy ezzel foglalkozó alapítványnál) működtetéséhez, de egyben figyelmeztetés is, hogy fenntartom a jogot az eddigi disztribúciós struktúra megváltoztatására. Köszönöm a figyelmet.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.