Hogyan lehet egytrillió forintom?

Sehogy. De ezt már eddig is tudtad.

Keresztülsöpört a blogszférán a nyugdíj megtakarítás ügye. Azért kaptam fel rá a fejem, mert éppen ez az a téma, ami újdonságként bekerült az Okos pénz friss kiadásába. Ez csak valami titkos összeesküvés lehet. Hasonlóan gondolkodhat az olvasók egy jelentős része is, mert a reakciókból látszik, hogy erősen bosszantja őket a téma kapcsán megjelenő kalkulációk többsége. Nos, ezért nem lehet kommentelni ezen a blogon.

Elsőként a Pénzügyi tudakozó cikkét olvastam, utána jött a Kiszámoló, majd az Alapblog. Persze az utóbbi két cikknek voltak már előzményei is, de ha már így felpörgött a téma, én is hozzátennék néhány gondolatot.

Itt elérhető egy erősen egyszerűsített modell mentén kalkuláló excel táblázat, ami betekintést nyújt a nyugdíj-megtakarítás dinamikájába. Ez így önmagában futó benyomások megszerzésére alkalmas, akit alaposabban érdekel a téma, nyilván elolvassa a hozzá tartozó fejezetet is. Itt most csak a végeredményt közlöm, a nyugdíj megtakarítás (anyagi függetlenség) “sikeressége” a következő tényezőktől függ:

  1. Megtakarítási ráta
  2. A megtakarítás időtartama (milyen korán kezdjük)
  3. Az alkalmazott befektetés volatilitása
  4. Hozam (költségek)

Ez nagyjából fontossági sorrend is. Az 1.,2. és 4. pont nem hiszem, hogy túl nagy meglepetést okoz, a 3. annál inkább. Tulajdonképpen a nyugdíj megtakarítás témája az, ami plasztikusan kidomborítja a volatilitás jelentőségét hosszú távú megtakarítások esetében. Ennek alaposabb megértéséhez kiváló eszköz a portfoliocharts.com kalkulátora, illetve a kapcsolódó leírások. Mármint azok számára, akik nem olvasnak könyveket.

Azt még nem állom meg szó nélkül, hogy a fontossági sorrendre még egyszer felhívjam a figyelmet. Az első két helyen álló paraméter olyan, ami mindenkinek a saját kezében van. Szabadon dönthet róla. Az utolsó kettő (főleg az utolsó) meg olyasmi, ahol külső piaci hatásoknak vagyunk kiszolgáltatva. Ez lehet az oka annak, hogy a többség a hozam maximalizálására törekszik. Az első két dolog túl egyszerű lenne :))

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.