Kötvény alapok emelkedő kamatkörnyezetben

Az allocatesmartly érdekes gondolatkísérletet publikált. A 35 éve tartó kötvény bika után érdemes elgondolkozni azon, mi történhet a kötvény alapokkal emelkedő kamatkörnyezetben. Azt nyilván nem tudjuk, hogyan, milyen sebességgel fognak emelkedni a kamatok, ezért egy egyszerű feltételezéssel éltek:

kam

Egyszerűen megfordították az elmúlt 35 év kamatpályáját. Teljesen egyértelmű, hogy nem ez fog történni pontosan, de a gondolatkísérletek lényege nem a jóslás, hanem a várható hatások elemzése.
A kötvény alapok árfolyam változása két hatás eredője. A kamatszint változásával átértékelődik a kötvény. A kamatszint emelkedésekor ez a kötvény árának csökkenését jelenti. A másik hatás a folyamatos kamat (kupon) bevétel. Ez a bevétel nyilván emelkedik a kamatszint növekedésével arányosan.

Nézzük meg, hogy a fenti hipotetikus kamatpálya milyen árfolyamváltozást generálna a különböző lejáratú amerikai állampapír alapok esetében:

kam1

A TLT (20+ év), az IEF (7-10 év) és az SHY (1-3 év) hipotetikus árfolyam változását látjuk a fenti ábrán.

Három figyelemre méltó megállapítást tehetünk az ábra alapján. Valószínűleg a legkisebb meglepetést az okozza, hogy emelkedő kamatkörnyezetben nem túl kifizetődő hosszú lejáratú kötvényeket tartani. A legrövidebb lejárat, az SHY átlagosan annyit hoz, mint a hosszabb lejáratok, felesleges ingadozás nélkül. Persze ezt a képet érdemes árnyalni egy kicsit. Önmagában kezelve a kis ingadozás előny, de portfólióban már nem biztos. Egy részvényekkel vegyes portfólióban a hosszabb kötvények ára akkor fog emelkedni, amikor a részvények ára csökken, és fordítva. Ez az ingadozás a rebalanszírozáson keresztül plusz százaléko(ka)t jelenthet a portfólió teljes hozamában.

A második észrevételünk az lehet, hogy a rendkívül alacsonyról induló kamatszint ellenére sem kell kötelezően számítanunk hosszú, fájdalmas esésekre a kötvényekben. A kuponbevétel ellensúlyozza a kötvények áresését. Azok számára lehet ez jó hír, akik egyértelmű áresésre számítottak. Ugyanakkor az is látszik – és ez már a harmadik észrevételünk -, hogy elhúzódó stagnáló időszak jellemezheti az első időszakot, a fenti szimulációban egész pontosan 10 évig nem mentek sehova az árfolyamok, és a reálhozamokról még szót sem ejtettünk. Az első ábránkról az is látszik, hogy bőven 4% feletti (30 éves hozam, nem FED kamatláb!) tartományban történő tartózkodás után számíthatunk emelkedő kötvény ETF árakra. Jelenleg 3% környékén járunk.

Végezetül egy figyelmeztetés: a fenti szimuláció kizárólag kötvény alapokra vonatkozik, nem egyedi kötvényekre. A lényegi különbség, hogy ezek az ETF-ek fixen tartják a lejárat idejét (eladják közeli lejártot, és hosszabbat vesznek), az egyedi kötvények esetében viszont folyamatosan csökken a lejárati idő, ennek minden következményével együtt.

Update: egy followup bejegyzésben ismét foglalkoztak a témával. Nagy újdonságok nincsenek benne, de akinek a grafikon nem elég egzakt, itt egy táblázat a múltról és a lehetséges jövőről:

ris

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Kötvény alapok emelkedő kamatkörnyezetben

  1. Pingback: Diverzifikáció | lustaport

  2. Pingback: Mennyit eshetnek a részvények és kötvények együtt? | lustaport

  3. Pingback: lustaport

  4. Pingback: Csak linkelek – kötvények | lustaport

Comments are closed.