Osztalék még egyszer

Sólyomi Dávid reagált az előző bejegyzésemre, amit az osztalékkal kapcsolatos illúzióknak szántam. Az írás, aminek stílusa sok mindent elárul szerzőjéről, egyetlen tényszerű hibára hívja fel a figyelmet: a fúrótorony katasztrófa a BP-vel történt, nem az Exxon-nal (ez amúgy egy lényegtelen zárójeles megjegyzés volt).

A cikk többi része vélemény, amihez mindenkinek joga van, de egy érveléstechnikai problémára azért felhívnám a figyelmet. A Targettel és a zsugorodó kiskereskedelmi piaccal kapcsolatos tényekre válaszul az Altria példáját idézi Dávid, ami tényleg az egyik legjobb példája egy zsugorodó piacon szárnyaló részvénynek. Mondjuk ebben nagy szerepe van, hogy az Altria piaca teljesen speciális, addiktív terméket forgalmaz, de a fő probléma nem ez. Egy példával nem válaszolom meg a kérdést, hogy általában mi történik a zsugorodó piacon tevékenykedő cégek részvényeivel, és miért lesz kivétel ez alól a Target. Példákat mindenre és annak az ellenkezőjére is lehet hozni. Ha ezt az érveléstechnikát használtam volna, akkor nem fárasztom magam annyi grafikonnal, hanem ideteszem az Amazon vs. Dividend Aristocrats chartot:

amzn

Tehát az osztalék rossz, értem?

Most, hogy ezt kipipáltuk, még egyszer: az eredeti poszt célja nem keresztes háború vagy cicaharc kirobbantása és nem is a lebeszélés, hanem az osztalékkal kapcsolatos olyan tények megismertetése, amelyeket nem szoktak közölni a rajongói oldalakon. Nem mondom azt, hogy ne fektess osztalék részvényekbe. Azt se mondom, hogy a Target garantáltan rossz befektetés. Annyit mondok, hogy tájékozottan nyúlj a témához. Pro és kontra. Pro ügyben nyugodt szívvel ajánlom Sólyomi Dávid oldalát. Kontra ügyben néhány további link:

divw

Forrás: Probléma az osztalék részvényekkel

5 figyelmeztetés az osztalék befektetőknek

Az osztalék nem garantált jellemző

Mi a baj az osztalékokkal?

Esettanulmány – amikor nem jön be az osztalék befektetés

 

A pro és kontra információk feldolgozásához pedig olvasd el alaposan ezt a bejegyzést

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.