Mi történik az alapkezelők háza táján?

Egyre jönnek a hírek az ETF-ek előretöréséről, de az csak a felszín. Az alapkezelői biznisz háza táján súlyos, strukturális átalakulás indult, elsőként értelemszerűen az USA-ban. Érzésem szerint ez a változás jelentősen átformálja az alapkezelőket és az egész üzletágat, ezért melegen ajánlom a következő (angol nyelvű) cikket, ami messze a legjobb, amit a témában olvastam az utóbbi időben.

Elég hosszú írás, a teljes olvasása javallott, csak kedvcsinálónak néhány gondolat:

fund

Néhány saját gondolat a fentiekhez. Az ábra 5 éves alul/felülteljesítést mutat, és az SP500-hoz hasonlítottak minden alapot, nem a saját indexéhez, de jól illusztrálhatja a befektetők döntési mechanizmusát. Azok számára, akik ilyen időtávon fektetnek be a mostani időszak lesz az ETF lufi korszaka. Mindenki ETF-et vesz, mert azt látja, hogy túlteljesítenek minden alapot, aztán amikor megzuhan a tőzsde, rá fognak jönni, hogy ez mégse az ő világuk.  Akkor majd eladják, és vesznek aktív alapot csak azért, hogy újrakezdődjön számukra az alulteljesítés időszaka. ETF-et (és hagyományos alapot) nem azért kell venni, mert éppen jól teljesít, hanem hosszútávú befektetésként, az esélyek alakulásának pontos ismeretében.

A rossz befektetői (és alapkezelői) természetet az ETF-ek sem fogják kiküszöbölni. A smart béta ETF-ek túlnyomó része ugyanolyan átverés (szándékos vagy hanyag), mint ami az elmúlt évtizedekben a hagyományos alapokat jellemezte. Az “okos”-nak nevezett ETF-ek valós teljesítménye az esetek túlnyomó részében közelében sincs a prospektusokban szereplő múltbeli adatoknak. Az okokról például itt olvashatsz.

Az Okos pénz olvasóinak remélhetőleg feltűnt mennyire hangsúlyoztam a szisztematikus megközelítés jelentőségét a pénzügyekben. Igen, ez nemcsak az alapkezelők számára fontos. Ők nyilván más szinten űzik, hatalmas adatbázisokon, és szuper számítógépeken, de az ügyfelek számára ugyanilyen döntő a szisztematikus megközelítés. Csak adatokkal, tényekkel alátámasztott módszereket használjunk, és minden területen próbáljuk kiiktatni az egyedi döntés szükségességét. Sokkal jobb egy egyszerű, mechanikus, bizonyított módszer, mint egy hangzatos, de bizonytalan lábakon álló.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.