Kötvényben könnyebb?

Lassan már Rajnát lehet rekeszteni az aktív alapok alulteljesítéséről szóló írásokkal. Ebben a tsunamiban üdítő színfolt az aktív kötvény alapok jó teljesítményéről szóló cikk. Úgy tűnik a kötvény piac sajátosságai (kevésbé szabványosított és nagyságrenddel nagyobb választék, likviditási különbségek, stb.) több teret engednek még az alapkezelői teljesítménynek, mint a keresztül-kasul learbitált részvények. Ezt jól mutatja a Morningstar adatbázisából származó ábra a kötvény illetve részvény alapok felülteljesítési arányáról:

act

Ez a kimutatás tartalmazza az aktív ETF-eket is,  és az arányok jelentősen különböznek a régebben idézett kimutatásoktól ( pl. a Spiva, vagy a Vanguard ), de régi olvasók már nálam is jobban tudják, hogy az alulteljesítés elsődleges meghatározója nem az aktív vs. passzív dimenzió, hanem a költség.

Minden esetre az jól látszik, hogy kötvény fronton sokkal jobban hasítottak az alapkezelők, így ezen a területen akár rájuk is bízhatjuk a pénzünket az alacsony költséggel működő alapokra.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.