Feltörekvő adósság ETF-ek

Lassan elfogy a prémium a Prémium Állampapírokból. Figyelembe véve, hogy emelkedő kamatkörnyezetben az inflációt igen hosszú késleltetéssel követő papírról van szó a 2 %-os prémium már nem sok mindenért kárpótol. Nálunk is beköszöntött a hozam sivatag. Nézzünk körül, milyen alternatívák léteznek az állampapírok kiváltására.Logikus célpontok a feltörekvő országok adósságait tartalmazó ETF-ek. Ezeknek a papíroknak a hozamjellemzői hasonlítanak talán legjobban a magyar állampapírokhoz. Az ETF-ek segítségével jóval diverzifikáltabb befektetéshez jutunk (50+ ország), de csak állampapírokat tartalmaznak (vállalati papírokat nem). A diverzifikáció miatt jóval kevésbé vagyunk kiszolgáltatva annak a kockázatnak, hogy egy adott országban félresiklanak a dolgok, ami Magyarország esetében egyáltalán nem elhanyagolható. Bár nem csupa AAA meg AA minősítésű országról van szó, de államok adósságait mindig sokkal biztonságosabb tartani, mint vállalatokét. A jelen és jövőbeni adóztatási képesség olyan tulajdonság, ami csak az államok sajátossága és fontos szerepe van egy adós megítélésében. Az ilyen papírokat tartó ETF-ek közül most csak azokkal foglalkozunk, amelyek dollárban kibocsájtott adósságot tartanak. Ezzel a deviza spekuláció egy részét iktatjuk ki, nem kell találgatnunk hogyan alakulhat az amúgy is elég volatilis feltörekvő devizák sorsa, egyértelmű dollár kitettségre teszünk szert.

A két legrégebbi USD adósságot tartó feltörekvő ETF az EMB és a PCY.  Indulásuk óta a teljesítményük néhány részvény indexhez viszonyítva:

emdb

Az alapok indulása (2007 vége) óta eltelt időszakot mutató ábrából azonnal levonhatunk néhány fontos következtetést. A feltörekvő adósság nagyon erős hozamtermelő képességgel rendelkezik. A teljes időszak hozama megközelíti a legjobban teljesítő amerikai tőzsdeindex (SPY) teljesítményét, jelentősen túlszárnyalva a világ USA-n kívüli részvényeit (EFA), és magát a feltörekvő piaci szegmenst (EEM) is.

A PCY jobban teljesített, mint a nagyobb eszközállományú EMB, de ennek súlyos ára van, a 2008-as válság során kétszer annyit esett. A PCY kisebb, rizikósabb országok adósságait jobban súlyozza, mint az EMB.

Az is egyértelmű a fenti ábrákból, hogy a feltörekvő adósság részvény-szerűen viselkedik. Nincs olyan diverzifikációs előnye, mint az USA, vagy német államkötvénynek, amelyek menedéket jelentenek részvénypiaci turbulenciák idején (emelkedik az áruk). A feltörekvő kötvények Risk on befektetések, gond esetén együtt esnek majd a részvényekkel.

Visszatérve a hozamtermelő képességre ennek alakulását mutatja a következő ábra:
hozam

Forrás

Az ábrán szereplő EMB-hez kapcsolódó index átlagosan 4% extra hozamot nyújtott a tíz éves USA illetve a német államkötvényekhez viszonyítva. Ez az érték kísértetiesen hasonlít a magyar államkötvények régebbi prémiumára, amit nagyon kevés befektetési alap volt képes túlszárnyalni. Úgy tűnik, rátaláltunk egy helyettesítő termékre. A feltörekvő adósság ETF-ek jóval előnyösebbek diverzifikációs szempontból, viszont hátrányuk, hogy dollár kitettséget jelentenek a portfólióban, illetve a kapcsolódó adózás is bonyolultabb technikailag, mint a Prémium Államkötvények esetében.

Még egy USD adósságot tartó ETF jöhet szóba az eddig említettek mellett, a Vanguard VWOB alapja. Ez az ETF is biztosítja a szokásos Vanguard előnyt, az alapkezelési díj árnyalatnyival alacsonyabb a másik kettőnél. Jóval később indult, a teljesítménye így alakult:

emdb2

Látható, hogy karakterisztikája az EMB-hez áll közelebb (kevésbé rizikós).

Végezetül TBSZ számla esetében megfontolhatóak az európai ETF-ek is ugyanebben a kategóriában. Ezeknek általában jóval alacsonyabb a likviditása, de cserébe van közöttük olyan, ami nem fizet osztalékot, így adótechnikai szempontból kedvezőbb, ha felhalmozás a cél. Választhatunk USD alapú és euróra fedezett termék között egyaránt.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Feltörekvő adósság ETF-ek

  1. Pingback: Csak linkelek – kötvények | lustaport

Comments are closed.