Totális összeomlás jön – már megint

Az egyik legnehezebb ügy a pénzügyi piacokon, hogy szinte minden információt történeti kontextusba kell helyezni. Önmagában semmi sem az, aminek látszik. Az egyik fő mantra, amit ismételgetek, hogy csak olyan információból építkezzünk, amiből rendelkezésre áll hosszú történeti adatsor, vagy szimpla matek. Még így is lesz elég csapda (-tudjuk-e értelmezni a régebbi időszakok független változóit? -nem történt-e strukturális változás, ami megkérdőjelezi az adatok értelmezhetőségét?), de enélkül szinte garantáltan elveszünk az információk tengerében. Ez sok utánajárást, kritikai szemléletet és tapasztalatot igényel. Ugyanennek a gondolatnak a folyománya az a gyakran ismételt javaslat, hogy mindenki használjon egyszerű, jól átlátható és ellenőrizhető szisztémát. Ez a legbiztosabb módja annak, hogy nem visznek be minket az erdőbe.

Ha már van ilyen szisztémánk, akkor a legnagyobb veszélyt az érzelmi eltérítés okozza, aminek fő forrása a medve piac és a sajtó. A medve piac kikerülhetetlen, a gazdasági sajtóval a legjobb, amit tehetünk, hogy nem olvassuk. Sajnos ez általában nem működik, és krízis idején amúgy is beszivárognak a hírek a mainstream médiába is. Így egyetlen hatékony fegyverünk marad: a kritikai szemlélet és a történeti kontextusba helyezés. Igen, ez kettő volt. Lássuk a példát!

Jim Rogers, akárcsak a magyar kormány büszkesége, Soros György, élő befektetési legenda. Senki nem kérdőjelezi meg teljesítményét, egyedi látásmódját és szakértelmét. Amikor azt mondja, hogy akkora krízis jön, amilyet még ő sem látott, azért felkapja a fejét minden érdeklődő ember. Warren Buffet azt mondta 2009-re, hogy az egy generációs mélypont volt, most meg jön egy még durvább krízis? Mi van, ha elbukunk mindent? Most még jó magasan vannak az indexek, amúgy is nulla hozam várható, adjunk el mindent, kinek kell ez az idegeskedés? Volt néhány jó évünk, most kibekkeljük a nehéz időket. Mi ezzel a probléma?

Megmondom, mi ezzel a probléma. Ha Jim Rogersre hallgattál, egyáltalán nem volt részvényed az elmúlt években. Helyette volt olajad, aminek az ára a felére-harmadára csökkent, de szerinte az csak egy kis döccenő az úton. Valószínűleg sokkal idegesebb lennél, ha rá hallgatsz, mint ha korrekten követsz egy saját magadra szabott szisztémát. 2011 óta közel duplázódott az SP500 értéke, miközben ezeket olvashattad Jim Rogerstől:

2011:   100% Chance of Crisis, Worse Than 2008: Jim Rogers

2012:   Jim Rogers: It’s Going To Get Really “Bad After The Next Election”

2013:   Jim Rogers Warns: “You Better Run for the Hills!”

2014:   JIM ROGERS – Sell Everything & Run For Your Lives

2015:    Jim Rogers: “We’re Overdue” for a Stock Market Crash

2016:    $68 TRILLION “BIBLICAL CRASH” Dead Ahead? Jim Rogers Issues a DIRE WARNING

2017:   THE BOTTOM LINE: Legendary investor Jim Rogers expects the worst crash in our lifetime

Még jót is szórakozhatnánk ezen a történeti áttekintésen, ha nem pénzről lenne szó. A te pénzedről.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Totális összeomlás jön – már megint

  1. Pingback: Nem lesz több krízis | lustaport

  2. Pingback: Majdnem világhírű lettem :) | lustaport

Comments are closed.