60/40 update

Rendkívüli időket élünk. A világ legegyszerűbb portfóliója soha nem kecsegtetett ilyen alacsony hozamkilátásokkal:

6040r

Forrás

Persze ez csak egy modell, a maga megbízhatatlanságával (mióta legutóbb írtam erről a témáról, az sp500 30%-ot emelkedett!), de a trend nem kétséges. A 60/40 két tartópillére egyaránt történelmileg alacsony hozamot kínál:

bh

rh

Forrás

Miért lényeges ez egy lusta portfólióban? Vesszük és tartjuk, nem törődünk semmivel. Igen, így kell csinálni, de néhány következménnyel nem árt tisztában lenni. A megtakarításnak általában célja van. Mondjuk a mostanában felkapott korai nyugdíj. Ebben az ügyben például jellemző és gyakran említett a 4%-os hüvelykujj szabály. A nyugdíjba vonulás után ennyit költhetsz el évente, azaz megfordítva a kérdést, az éves költésed 25-szeresét kell felhalmoznod a nyugdíjba vonuláshoz. Ez a 4% kimondottan a 60/40 portfólió átlagos hozamadataiból lett meghatározva és így nézett ki történetileg:

wi

Forrás

Az elsőre bonyolultnak tűnő ábrán az látszik, hogy különböző hosszúságú nyugdíj időszakok (ferde fehér vonalak) esetében, évi 4% kivonásakor, mennyi maradt az eredeti portfólióból a kiinduló tőke százalékában. A zöld a 100% feletti értéket jelöli, a sárga és a piros ennél kisebb értékeket, de az igazán fontos fekete szín azt mutatja, mikor futott ki a pénzéből a reményteli nyugdíjas (a számítások alapjairól az Okos pénzben olvashatsz). Az ábra megfelelő értelmezése után kiderül, hogy 30 éves időszak alatt ez nem nagyon fordult elő, 40 illetve 50 éves nyugdíjidőszak (korai nyugdíjasok!) esetében viszont volt a történelemben néhány olyan induló időszak (1900-as, 1930-as, 1960-as évek), amikor kifutottunk volna a pénzünkből. Ezek a történeti adatok, de mint feljebb láttuk, rendkívüli időket élünk.
A mostani várható (még egyszer hangsúlyozom, ezek becsült adatok) hozamok alapján így nézne ki a fenti ábra:

wi1

Forrás

Kicsit befeketedett, nem? A mostani hozamvárakozásokkal, jó eséllyel kifutunk a pénzből a 4%-os szabály alkalmazásával 20 év feletti időszak esetében.

Mit lehet akkor tenni? Például csökkenteni a százalékot:

Picture7

Forrás

Ez a táblázat azt mutatja, hogy 30 éves időtávon, a jelenlegi hozamvárakozások mellett, milyen esélyeink vannak arra, hogy nem futunk ki a pénzből. Látható, hogy 60/40 portfólió esetében a 3%-os éves kiutalás már elég biztonságos megoldás. Persze ez az 1%-os csökkenés azt jelenti, hogy az éves költségeink 33-szorosára lesz szükségünk a nyugdíjba vonuláshoz a sokat hivatkozott 25-szörös szorzó helyett. 30 évnél hosszabb időszak esetében természetesen tovább csökken a felvehető összeg és növekszik az induláshoz szükséges tőke.

Milyen további lehetőségeink vannak, ha alkalmazkodnánk a mostani korszak kihívásaihoz? Finomhangolhatjuk a portfóliót, figyelembe véve a mostani hozamkilátásokat. Sokfelől hallom például, hogy az elsőként kizárt eszköz a hosszú kötvény, pedig a 60/40 portfólióban a hosszú amerikai államkötvény (lásd még diverzifikáció) továbbra is elsőrangú választás. A részvényoldalon is elmozdulhatunk a jobb kilátásokkal rendelkező eszközök (fejlődők, USA small cap) irányába. Választhatunk a 60/40-nél “kifinomultabb” portfóliót is, ilyenre több példát is szolgáltat az Okos pénz, buta pénz. Szintén lényeges lesz a mostani környezetben a költségtudatos magatartás a befektetési ügyekben.

Természetesen alkalmazkodhatunk még radikálisabban is: növelhetjük a felhalmozási rátát, vagy elhalaszthatjuk a nyugdíjba vonulást. Ami a legfontosabb, bármilyen megoldást is választunk: tájékozódjunk alaposan.

A téma iránt érdeklődők számára kiindulásként javaslom a fenti ábrák forrásaként szolgáló 3 cikket plusz egy bónusz tanulmányt:

Portfóliók Csodaországban

Alacsony hozamkilátások és a nyugdíj

Pillangóhatás és a nyugdíj

Eszköz allokáció alacsony hozamkörnyezetben

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to 60/40 update

  1. Pingback: Költségátlagolás | lustaport

Comments are closed.