Majdnem világhírű lettem :)

Hogyan nem találkoztam Bartók Bélával jellegű történetbe szaladtam bele mostanában. Egy szép nyári napon kezdődött az egész, amikor publikáltam ezt a bejegyzést. A sajtó, a guruk és a pénzügyi piacok viszonyáról elmélkedtem benne röviden, azt tanácsolva az olvasónak, hogy hagyja figyelmen kívül mások véleményét, különös tekintettel az újságokban megjelenő előrejelzésekre.
A nyár gyorsan elröppent, és a múlt pénteki Alapblog ajánló hívta fel a figyelmemet egy amerikai blogbejegyzésre. Ebben a cikkben Ben Carlson ugyanazt a témát dolgozta fel, amit én a júniusi posztomban, annyira forráshűen, hogy egy az egyben átvette az általam kigyűjtött Jim Rogers hír listát. Anélkül, hogy a forrást megjelölte volna. A két bejegyzés dátuma között mindössze 3 nap a különbség. Állítólag egy olvasó küldte el neki. Most vagy az olvasó nem közölte a forrást, vagy Carlson égőnek találta, hogy egy magyar blogból szedi az ötletét. Teljesen mindegy. Amúgy Carlson blogja elég jól jegyzett a befektetési szcénában, én is többször idéztem tőle, jó dolgokat szokott írni. Inkább ez volt az oka annak, hogy morogtam egy sort a Facebookon, így minden olvasó láthatta, már az amerikaiak is lopják azt a mérhetetlen tudást, amit felhalmoztam szerény blogomon.

De ami ezután következett, az tényleg meglepett. A facebookos morgolódás után Carlson 2 azaz két nap múlva előhozta ugyanezt a témát. Mintha olvasná a blogomat, a facebookom oldalamat… és direkt bosszantani szeretne. Itt szeretném beszúrni, hogy a blog és a facebook nem pontosan egyezik. A facebookon inkább rövid hivatkozások, információk vagy kis színes jelenik meg, a blog olyan témákat tartalmaz, aminek tanulmányozására több időt szántam. A Twitter pedig hardcore tényeket reciklál, kommentár nélkül. Szóval aki nem akar lemaradni semmilyen információmorzsáról, annak célszerű követnie minden platformon. Tulajdonképpen ez az önreklám volt eme bejegyzés célja, de azért folytatom a történetet. Szóval Carlson továbbgondolta az ötletemet és kigyűjtött néhány hasonló témát, amikor a sajtó hosszú időn keresztül megvezette olvasóit. A végén ott virít a tőlem származó Jim Rogers féle hír lista, de a többit is érdemes elolvasni.

Aki meg igazi lokálpatriótaként maradna a magyar nyelvű értelmezésnél, annak sokat írtam már a sajtó működéséről:

23% három hónap alatt

Szakértők és hírfogyasztók

Ne hallgass a szakértőkre!

Miért tévednek a nagyon okos emberek?

A világ egyáltalán nem olyan

Ps.: azért, ha Ben Carlson ír egy könyvet is a témáról, benne az én listámmal, biztosan öngyilkos leszek 🙂

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Majdnem világhírű lettem :)

  1. Pingback: Mondom, ne hallgass a szakértőkre! | lustaport

Comments are closed.