Mondom, ne hallgass a szakértőkre!

A világhír utáni hajszában sokszor írtam már arról, miért nem érdemes mások tanácsaira hagyatkozni, amikor ad-hoc piaci döntéseket hozol. Illetve az egész blog arról szól, hogy ne hozzál ad-hoc piaci döntéseket. Akkor se, ha az úristen szállt le az égből egy jó tanács erejéig. Persze a nyomás folyamatos. Mindig jönnek nagyon okos emberek, és nagyon népszerű médiumokban árulják el neked a tuti döntést. Nehéz ellenállni. Most még egyszer utoljára segítek, aztán próbálj megállni a saját lábadon.

Megint néhány vezető szakember osztotta meg velünk helyzetértékelését a Portfolio hasábjain. Nagyjából egybehangzó véleményük, hogy a bika piac még egy-másfél évig húzhatja. Ehhez képest elég érdekes, hogy a konkrét befektetési ajánlások már jóval divergensebbek, van aki készpénz növelést ajánl, van aki ilyen-olyan részvényeket. Most hagyjuk a könnyű vonulatot, amikor előhúzzuk más szakértők véleményét ugyanebben a kérdésben, Warren Buffet például ésszerűnek nevezi a mostani piaci értékeltséget, az általam nagyra becsült Jeff Saut még 6-8 évet jósol a bika piacnak. A piac már csak ilyen, sokféle vélemény ütközik.

Nézzük inkább meg, mire mész ezekkel a véleményekkel. A Portfolio cikk nagy része hablaty, fogalmam sincs honnan veszik az egy-másfél éves jóslatot vagy az ennek megfelelő befektetési tanácsot (ilyenkor mindig előtör belőlem a sanda gyanú, hogy az egy-másfél év pont arra elegendő, hogy elfelejtsük ezeket a jóslatokat, ha nem jönnének be). A mezőnyből szokásához híven kiemelkedik Zsiday, aki messze a legjobb befektetési blogot készíti idehaza, és mindig érdemes figyelni a véleményére. Két konkrétumot mond. Egyrészt a munkanélküliség 40 éves mélyponton, és akkor innen már nincs sok út felfelé, másrészt akkor vásároljál újra részvényt, ha valamelyik fejlett országban bejelentik majd a recessziót. Ez elsőre teljesen logikus, most már minden túl szép és jó, ilyenkor eladni kell. Amikor majd a recessziót bejelentik, akkor a tőzsdék már sokat estek (a hivatalos bejelentések jóval a recesszió valódi időpontja után jönnek), beárazódott minden rossz, érdemes vásárolni.

Miért lenne hülyeség Magyarország egyik legjobb alapkezelőjének ilyen konkrét, könnyen használható tanácsát megfogadni? Kezdjük a könnyebbik oldalával. Miért a tanácsaival foglalkoznál? Bízd rá a pénzed! Teljesen egyértelmű, hogy ő sokkal jobban tudja értelmezni, megfogadni és végrehajtani a saját tanácsait, mint amire te valaha is képes leszel. Ha bízol benne, ne állj meg fél úton! Vidd a pénzt, és több dolgod már nincs ez ügyben. Majd ő olvasgatja a saját magával készült interjúkat és alkalmazza az ott elhangzó jótanácsokat.

Persze nem azért írtam ezt posztot, hogy Zsiday alapját reklámozzam, nézzük meg inkább a konkrét tanácsokat, picit alaposabban. Kezdjük a végén. Ha most eladsz, akkor vissza kell vásárolnod valamikor. A recesszió bejelentésekor. Zsiday szerint akkor, amikor bármelyik fejlett ország bejelenti a recessziót. Ezzel nem megyünk sokra, nem fogom átnézni az összes fejlett ország recesszió bejelentési időpontjait, de nem is cél, hogy konkrétan ráhúzzuk a vizes lepedőt Magyarország egyik legjobb alapkezelőjére, hanem a jelzés bizonytalanságát fogjuk vizsgálni. Az USA-ban egyszerűen elérhetőek a recesszió bejelentési időpontok, nézzük meg, mit jelentett volna ilyenkor ott bevásárolni.

2008.12.01. -25%
2001.11.26. -30%
1991.04.25. -4%
1982.01.06. -15%

A fenti táblázat a legutóbbi recesszió bejelentések dátumát, és azt mutatja, mennyit esett még a piac ezután. Ez kiderült a Portfolio cikkből? Ja, nem.  Az ránézésre látszik, hogy szó sincs valami pontos jelzésről. Ezekben az időpontokban a recesszió súlyosságának függvényében még simán 15-30%-os esést kockáztatsz. Nem úszod meg a medve piacot. Mondjuk azt, félig úszod meg.

Mi a helyzet az eladási jelzéssel? 40 éves minimumon a globális munkanélküliség, itt az ideje a menekülésnek. Megint nem Zsiday konkrét mutatóját követjük, az USA munkanélküli adatok jóval könnyebben elérhetőek, megbízhatóbbak, nézzük meg ezt az adatsort:

unem

1948 óta így alakult az USA munkanélküliség. Láthatóan magasabb és mélyebb mélypontok egyaránt vannak az egyes ciklusokban, esze ágában sincs valami egyértelműen követhető rendszert megfogalmazni. Az is kiderül, hogy az USA-ban szó sincs 40 éves mélypontról, a 90-es évek végén alacsonyabb volt a munkanélküliség. Beszéljünk inkább 20 éves mélypontról. Mikor volt a legutóbbi? Ha megnézzük a forrás táblázatot, akkor 1997 áprilisát dobja a gép. Tehát ekkor alakult ki a mostanihoz hasonló helyzet. Nos, 1997 áprilisától még három éven keresztül, több mint 100%-ot emelkedett az SP500 értéke a végső csúcspontig. Ez azért egy kis bizonytalanság nem?

És most ereszd el a fantáziádat, mit csinálnál ebben a helyzetben? Eladtál (vagy csak nem vásárolsz), de a tőzsde rendületlenül emelkedik tovább. Lehet, hogy nem fogod bírni cérnával, és megint beszállsz. Talán pont Zsiday fog írni egy bejegyzést 3 év múlva, hogy szerinte még egy-másfél évig tart a bika. Ugyanezt a bizonytalanságot láthatjuk a másik ponton, amikor vásárolnod kellene. Bevásárolsz, de esik még 20-30%-ot. Az akkori hírek mellett kiszámíthatatlan, hogy mit csinálsz. 2009 márciusában csak úgy röpködtek a 300-as SP500-at jövendölő előrejelzések, ami további 50% esést jelentett volna az akkori mélypontról.  Senki nem fogja átérezni a te fájdalmadat. Ezzel neked kell megbirkózni, de nincs igazán támpontod. Mások tanácsára hallgattál, de ezek a tanácsok nem kísérnek végig az egész úton.

Egyetlen megoldás létezik. Soha ne foglalkozz mások véleményével! Ha te önállóan nem tudod eldönteni, hogy most el kell adni, akkor ne adj el! Természetesen, ha valamilyen szisztéma szerint meg tudod hozni ezt a döntést, akkor kövesd a saját szisztémádat. Bár nem nagyon tudok elképzelni olyan történeti adatokon tesztelt rendszert, ami MOST azt mondaná, hogy adj el. Azzal meg miért kéne foglalkoznod, mi lesz egy-másfél év múlva? Hidd el, senki sem tudja. A beszélő fejek sem a tévében. Inkább várjuk ki, és majd kiderül.

Ps.: a félreértések elkerülése végett, a bejegyzés célja még véletlenül sem az volt, hogy a szakértők hülyék, én meg milyen okos vagyok. Szintén nem állt szándékomban véleményt nyilvánítani abban a kérdésben, hogy most egy, kettő vagy nyolc évig tart még a bika piac. A sajtóban megjelenő vélemények, előrejelzések bizonytalansága volt a mondandóm célja, és annak illusztrálása, hogy milyen kevésre jutsz velük a való életben. Az egyes vélemények mögötti információk hiányában képtelenség megalapozott döntésre jutni, ezért okosabb hagyni az egészet a fenébe, és haladni tovább egy egyszerű, már kidolgozott módszer mentén. A saját utadon.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.