Üdvözlet Eufóriából

A hazai kripto közösség pénzgyűjtésbe kezdett, hogy óriás plakátokon népszerűsítsék az új világ beköszöntét. ÓRIÁS PLAKÁTOKON!

Erre nagy szükség lehet, mert például a Portfolio.hu oldalára kattintva, mindössze 16 cikk foglalkozik a bitcoin jelenével és jövőjével.

 

Screenshot-2017-11-30 Gazdasági és tőzsdei hírek PORTFOLIO HU

Szépen szaporodnak a kriptopénz befektetéssel foglalkozó alapok is:

btcfund

Mostanában egy átlagos napon 100-200 ezer felhasználó nyit számlát a kriptopénzekkel foglalkozó Coinbase platformján.

Mi juthat erről az ember eszébe? Van akinek az, hogy népszerűsíteni kellene még, nekem egészen más.

Több mint 2 éve publikáltam egy bejegyzést, Medve piaci útmutató címmel. Ez a blog legnépszerűbb bejegyzése, úgy tűnik, azóta sem sikerült izgalmasabb témáról írnom. Kicsit elsiettem a témaválasztást, de nem akkor akartam írni a medve piacról, amikor már késő, hogy legyen idő a felkészülésre. Persze ezek nagyrészt pusztába kiáltott szavak. Például ez a rész:

Mit tud a medve piac, amit te még nem tudsz? Totálisan átverni téged. A “célja” az lesz, hogy mire megérkezünk a kezdetéhez, te hatalmas pozícióban, széles vigyorral tapsikoljál örömödben. Megismétlem, sokkal több részvényed lesz, mint a bika piac kezdetén, de annál is több, mint amennyit átlagosan tartottál a bika ideje alatt. És rendkívül boldog leszel.

Hogyan fogja csinálni? Ezt pontosan nem tudom megmondani, sajnos a jövőbe látási képesség még hiányzik az eszköztáramból, de ismerjük az eddigi módszereit.

Például vég nélküli korrekciómentes emelkedésbe kezd, egyre nagyobb hozamokat produkálva. Először mosolyogni fogsz a bajszod alatt, vered ám át a k. anyádat, de nem engem! Aztán telik múlik az idő, és egyre kényelmetlenebbül érzed magad. Várod a korrekciót. Egyre kisebb korrekciót vársz. Dühödten nézed az elmúlt időszak hozamait, ezekről mind lemaradtál. A gutaütés kerülget, amikor a pocakos taxisofőr szomszéd arról számol be, mekkorát kaszált az xyz befektetési alapon és mennek tájföldre nyaralni az egész pereputtyal. Aztán egy szép tavaszi napon nem bírod tovább, és betolod a lóvét. Először óvatosan egy kicsit, aztán rádöbbensz, mennyit “buktál” azon, hogy nem raktad be a többit is. Beteszed az egész addig kuporgatott pénzedet, és örülsz. Ámen, kezdődhet a medve piac.

Szinte látom az olvasókat, amint egyetértően hümmögnek a fenti sorok olvasásakor. Bezony ilyen ravasz az a piac. Az viszont már jóval kevesebb embernek tűnik fel, hogy éppen a részvény történelem egyik leghosszabb korrekciómentes emelkedésében vagyunk. Közben egyre többen jönnek rá, milyen jó passzív befektetőnek lenni. Esetleg egy picit még növelni is lehet a részvény kitettségeteket is, nem? De a fenti sorokat igazi tartalommal a bitcoin mánia tölti meg.

Milyen mániáról beszélek, kérdezhetik az új pénz iránt elkötelezett olvasók. A kriptopénzek megváltoztatják a világot. Aki ezt nem látja, az a múltban él. Aki nem vesz részt benne, az balek. Milyen sokat változott a világ! Én eddig azt hittem, az a balek, aki full kockázatos cuccokban várja az elkerülhetetlenül megérkező medve piacot.

Nagyon érdekes látni, ahogy a fent idézett sorok tartalommal telnek meg. Papíron minden egyszerű és logikus. De a való életben, amikor huszonévesek zéró tapasztalattal keresnek milliókat egy még teljesen beláthatatlan technológia zászlaját cipelve, szinte mindenkire rátör a FOMO (Fear Of Missing Out). Mi lesz, ha ez most tényleg valami más? Mindenki látja körülöttem. Mindenki meggazdagodik belőle, én meg csak nézem a száguldó vonatot, és egyre jobban szorul össze a gyomrom. Hamar elpárolog a józanság logikája, és a helyébe lép egy zsigeri, ősi érzelem. Végül te is beteszed az egész addig kuporgatott pénzedet, és örülsz. Ámen, kezdődhet a medve piac.

Persze lehet, hogy tévedek és a medve piac nem is létezik, csak egy rossz álom a múltból. Még van egy kis időnk eldönteni, az egyik ismert indikátort figyelve:

rec

Az eddigi recessziókat szinte mindig megelőzte a hozamgörbe “invertálódása”. Ez azt jelenti, hogy a rövidebb hozam (néhány hónapos, vagy egy-két éves lejárat) magasabb lesz, mint a hosszú (mondjuk 10 éves) hozam. Az indikátor állása például itt nyomon követhető.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Üdvözlet Eufóriából

  1. Pingback: Elfüstölő üzem | lustaport

Comments are closed.