ETF évkönyv

Az elmúlt években érzékelhető olvasói igény mutatkozott konkrét ETF-ek kiválasztásával kapcsolatos információk bemutatására. Szintén többen hiányolták az európai – osztalékot nem fizető – ETF-ekkel kapcsolatos információkat.

A jó hír, hogy előkészületben egy új kiadvány, ami – a portfólióképzéshez szükséges – ETF-ek technikai jellemzőire koncentrál. Terveim szerint kb. 50 olyan ETF (köztük európai) szerepel benne, amelyek elsődleges választásként kerülhetnek szóba portfóliók összeállításakor. Ezek a technikai jellemzők az alapkezelési díj, követési hiba, követett index, forgalmazási helyek, stb. tematika szerint csoportosított ETF-ek mellett, remélhetőleg megkönnyítik a “melyiket válasszam?” gyakori kérdését.

A kiadvány értékét – a benne szereplő információkon túl – várhatóan az adja, hogy jó kiindulási halmazt biztosít a kereséshez. A portfóliódöntések során nem lesz szükség néhány ezer ETF adataiban történő kutakodásra, hanem minden esetben kapunk egy-egy kiindulási pontot. Azért, hogy ne kizárólag az én ízlésemet, elgondolásaimat tükrözze a könyvben szereplő ETF választék, szívesen várok minden ötletet, javaslatot. Nyugodtan küldjétek el a saját ETF listáitokat, kedvenc ETF-eiteket. A népszerű alapok mindenképpen bekerülnek a kiadványba. A javaslatokat a Facebook oldalon várom üzenetben, vagy kommentben.

Update: Köszönöm a beküldött ETF listákat, a könyv anyaga lezárásra került december 11-én. Minden egyes beküldött ETF-et megnéztem, és jelentős részük … nem kerül be a könyvbe. A kimaradás oka eltérő lehet különböző típusú ETF-ek esetében. Általános, jól diverzifikált ETF-eknél jellemző ok, hogy az adott indexet követő másik ETF már szerepel a könyvben. A választék kezelhető szinten tartása kiemelt cél volt a szerkesztés során. Európai ETF-ek esetében a likviditás alacsony szintje volt az elsődleges kizáró ok. Legtöbb gondolkodást a szektor (és ország) ETF javaslatok okozták. Ezek közül jónéhány érdemes lehetne a bekerülésre, de olyan mértékben növelték volna meg az ETF-ek számát, ami már ütközött volna a választék szűkítés koncepciójával. A későbbiekben valamilyen tematikus listák formájában ezek az ETF-ek még bekerülhetnek a választékba, de első körben kimaradnak. Természetesen a beküldött ETF-ek egy része bekerült, vagy már eleve szerepelt a listában, jellemzően a szélesen diverzifikált, nagy forgalmú alapok.
A továbbiakban is szívesen veszek ETF javaslatokat, de már csak a könyv olvasóitól, és elsősorban olyan ETF-ekre vonatkozóan, amelyeknek az olvasó szerint helye lenne a listában a fenti szempontok figyelembe vétele mellett is.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.