Magaslati levegő

Kaptatunk felfelé a hegyen. 1000 méter, 1500, 2000. Már 2500 felett járunk. A csúcs még mindig ködbe burkolódzik. A csapat kettészakadt. Az öregek meg-megállva, időnként levegő után kapkodva, egyre lassuló tempóban haladnak felfelé. Mellettük fiatal csikók száguldanak önfeledten, meg se kottyan nekik a magaslati levegő. Kiállnak a sziklákra, tolni egy-két szelfit, kacarászva biztatják egymást. Minél magasabban járunk annál több a fiatal, az ő hangjuk tölti be a tájat…

Valahogy így kezdődik az a film, amit már néhányszor leforgattak a tőzsde eddigi történetében. Az emelkedések utolsó fázisának jellemzője, hogy lecserélődnek az addigi szereplők. A megszokott megmondó emberek helyét átveszik a fiatalok. Tinédzser milliárdosok osztják meg élettapasztalataikat, huszonéves srácok, akik egyszer eltaláltak valamit, mondanak nekünk célárakat vezető gazdasági oldalakon. A közönség is megfiatalodott. Nekik elég egy jól felépített weboldal, és néhány hónapja alapított céget is felpumpálnak 11 milliárd dollárra. Nincs viszonyítási alap. Nincs félelemérzet. Egyetlen irány létezik: felfelé.

Az öregek közben egy sziklára rogyva zihálnak. Egy rossz év nyomán azonnal megindul a pénz a hagyományos alapokból, sikeres alapkezelők magyarázkodnak 2017-es teljesítményük miatt. A tömeg a győztesek mellé áll.

A piaci veteránok véleménye egyre kevésbé bír hírértékkel. Marad nekik Arany János Epilógusa, otthon a kandalló mellett (ahol persze tízezer forintosokkal fűtenek):

Ha egy úri lócsiszárral
Találkoztam s bevert sárral:
Nem pöröltem, –
Félreálltam, letöröltem.

Nagyon jól jellemzi a mai helyzetet Jim Grant, egy igazi piaci veterán véleménye:

…a részvénypiac annyira túlvett, izgatott és hiperaktív, amilyet még soha nem láttunk ebben az országban… cégek olyan árakon cserélnek gazdát, ami 600-szorosa idei nyereségüknek… olyan jelenségeknek lehetünk tanúi, amelyeket csak egyszer-kétszer láthat egy befektető egész életében… ez a spekuláció élő múzeuma

Egyetlen probléma van.

Jim Grant ezt 1997 januárjában mondta, és ez következett utána:

sp97

A csúcs mindig ködbe burkolódzik.

Az eredeti ötlet forrása

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Magaslati levegő

  1. Pingback: Elfüstölő üzem | lustaport

Comments are closed.