Ez bejött

2016 áprilisában írt egy posztot Meb Faber, nagy emelkedést jósolva a feltörekvő piacoknak és az árupiaci termékeknek. A feltörekvők esetében szinte hajszálpontosan a címben szereplő 50%-nál tartunk (2016 elejétől számítva), az árupiac esetében alacsonyabb az emelkedés, de ez várható is volt. Persze nem Fabert jóslatát jöttünk össze ünnepelni, hanem a mögötte álló egyszerű hüvelykujj szabály figyelemre méltó és jóval általánosabb érvényű.
2y

A szabály egyszerű, egy adott eszköz esetében minél több egymás utáni csökkenő év követi egymást, annál nagyobb a felpattanás esélye és mértéke. Ez a mean reversion.

A mean reversion egy általános erő a pénzügyi piacokon, így a fenti szabály nem csak alapeszközökre, nagy régiókra működik. Faber adatai alapján:

  1. Országok esetében 3 csökkenő év után 56% emelkedés várható a rákövetkező évben, 4 év esetében 74%, míg 5 év után 135% ez az érték,
  2. Szektorok esetében 3 év 60%, 4 év 98%, 5 év 138% emelkedést hozhat
  3. Iparágaknál 59%, 80%, 105% jött ki.

Ezek meglehetősen ritkán előforduló események (az időszak 1-3%-ban), de nem árt fejben tartani őket, mert kiemelkedő hozamlehetőségről van szó. Könnyű pénznek azért nem nevezném, hiszen az adatokból egyértelmű, hogy például 3 eső év után még ott van a lehetősége 2 másik kellemetlen évnek, és túlzott pozíció vállalással akár rosszul is jöhetünk ki a végső elszámolásból.

2 egymást követő eső év már gyakrabban fordulhat elő, de természetesen ilyenkor is benne van a pakliban a további esés lehetősége. A 2 illetve 3 eső év utáni egy éves hozamra vonatkozó adatok Faber könyvéből:

bl

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.