Olcsó ETF-ek

Update (február 5.): közben az utolsó “olcsó” ETF, a VXZ is 10% feletti pluszba került. Ugyan van még benne tartalék, de ez különösen olyan termék, amit túl sokáig nem érdemes tartogatni. Ezzel elmondhatjuk, hogy az összes ETF, ami az olcsó fejezetben szerepelt, nagyjából egy hónap alatt megcsinálta az éves szinten elvárható hozamot és a fejezet elavult.

Az ETF évkönyvben szerepel egy “Olcsó ETF-ek” fejezet, amiben azoknak próbáltam segíteni, akik nem találnak vásárlásra méltó célpontot az egyre drágábbá váló általános környezetben. A volatilitás ETF-et leszámítva (amit amúgy is csak megfelelő időzítés mellett ajánlottam) mindegyik ETF remekül kezdte az évet, a könyv december 11-ei lezárása óta az alábbi hozamokat produkálták:

NGE 17.36%
ERUS 15.60%
PGAL 9.98%
TAN 10.32%
GVAL 12.87%

Felmerülhet a kérdés, hogy mennyire olcsók még ezek az ETF-ek, mennyi tartalék lehet bennük a további emelkedés szempontjából. Erre természetesen nem létezik pontos válasz, a további teljesítmény szorosan összefügg a piac általános viselkedésével is, de támpontként mutatok egy egyszerű hüvelykujj szabályt. Ez alapján legalább némi halovány elképzelésünk lehet a hozamtartalékokat illetően.

Minden egyes ETF esetében megnéztem a Morningstar adatbázisában hozzátartozó benchmark hosszútávú teljesítményét, és a 3-5-10-15 éves adatsorból kiválasztottam a legmagasabb éves hozam értékét. Tehát azt néztem meg, hogy 3+ éves időszakban mennyi volt az átlagos legmagasabb hozam abban a körben, ahova az adott ETF tartozik. Mivel az ETF évkönyv “szavatossága” egyértelműen csak ez év végéig szól, így a benne szereplő ajánlásokat is célszerű ilyen időtávon megítélni. Az eredmény így néz ki:

December 11. óta Benchmark éves maximum
NGE 17.36% 9.61%
ERUS 15.60% 9.61%
PGAL 9.98% 9.61%
TAN 10.32% 11.22%
GVAL 12.87% 12.24%

Jól látható, hogy az elmúlt másfél hónapban elért hozamok elérték, vagy jelentősen meghaladták a legjobb időszakok átlagos legjobb éves hozamait. Nem állítom, hogy ettől az “olcsóság” teljes mértékben érvényét veszítette, de az valószínű, hogy a hozamtartalék jelentős része “elhasználódott”. A momentum, az általános piaci mozgások vihetik tovább ezek az ETF-eket, de múlt decemberi alapvetés már érvényessége már kérdőjeles.

Ez a jelenség nem váratlan és egy fontos tanulságot hordoz az olvasók számára. A legkomolyabb kritika, ami érte a könyvet, arról szólt, hogy össze lett csapva, és egy óra előtt megírt házi feladatra emlékeztet. A kritika teljesen jogos, a könyv néhány hét alatt készült el. Későn jött az ötlet, de ragaszkodtam  az ünnepek előtti megjelenéshez. Az is elég béna, hogy nem a teljes 2017-es évre vonatkozó hozamok szerepelnek a könyvben, hanem a december 11-i lezárásig elért hozamok. Minden sokkal kerekebb lehetett volna egy január végi megjelenéssel, de akkor be kellett volna áldozni két lényeges szempontot. A decemberi megjelenés egyik motivációja az volt, hogy az ünnepek alatti időszak ideális a befektetési ügyek nyugodt végiggondolására, és nem árt, ha ilyenkor rendelkezésre áll egy aktuális kiadvány. A másik szempont, amiről ez a bejegyzés is szól. Az év eleje gyakran jelentős átárazódások terepe. Új trendek indulnak, régiek szűnnek meg. Az alapkezelők már nem nagyon kockáztatnak az év végi időszakban, de az új évben tiszta lappal indulhat mindenki. Erre érdemes készülni, mert az idei január is megmutatta, hogy akár néhány hét is elegendő lehet, hogy lényegi mozgásokról maradjunk le.

Azt nem ígérhetem, hogy a következő kiadásban is olyan ETF-ek szerepelnek majd, amelyekkel egy hónap alatt 10-15%-ot lehet keresni, de érdemes lesz a megjelenéskor azonnal megvásárolni a könyvet.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.