Első csapás

Az ETF évkönyv “Mire figyeljünk 2018-ban?” fejezetében felsoroltam néhány figyelmeztető jelzést, ami a medve piac közeledtére hívhatja fel a figyelmet. Ezek között szerepelt a volatilitás emelkedése. Azok számára, akik közelebbről figyelik a piaci eseményeket ez mostanra már nyilvánvaló, a többieknek meg én szólok 🙂

Az évkönyvben nem szerepelt, de elég jól számszerűsíthető az a fajta volatilitás változás, ami már eléri az ingerküszöböt. Erről 2014 októberében írtam, amikor hasonló változás történt, ezt a bejegyzést itt olvashatod el.

Az ottani táblázatban még értelemszerűen nem szereplő legutóbbi időszak február 6-án zárult le, és így nézett ki:

Belépés Kilépés Profit Napok
SPY 2016.03.23 2018.02.06 37.20% 473

A frissített grafikon:

vit1

Mielőtt kapát, kaszát eldobva menekülni kezdünk a piacról, érdemes azt is figyelembe venni, milyen út vezetett a februári volatilitás megugráshoz. 2017-ben az egyik leghosszabb nyerő szériáját produkálta a részvénypiac, az egymást követő emelkedő hónapok számát tekintve (más mérőszámok alapján is). 10 hónapig emelkedett egyfolytában. Dana Lyons megvizsgálta a kedvünkért, hogy mi történ a hasonló, hosszú nyerő szériákat követő első korrekció után. Az egyik leghosszabb történettel rendelkező index, a Dow Jones 7 hasonló szériát produkált. Ezen események viselkedését mutatja az alábbi ábra, az első korrekciós hónaptól számítva:

dan

Forrás

Az első látványos információ az ábráról az, hogy egyetlen esetben sem zárt (hónap végén) az elkövetkező 6 hónapban az első korrekciós hónap szintje (jelen esetben 2018 februári záróérték) alatt az index. Az átlagos emelkedés 9 hónapig tartott még, és meghaladta a 10%-ot. Egy év elteltével is, mindössze két alkalommal került negatív tartományba az index, igaz ez az egyik esetben már 20% környéki mínuszt jelentett.

Hogyan fordíthatjuk le magunk számára a fenti két, egymásnak némiképp ellentmondó információt? A legjobb, ha sehogy, hanem komótosan csináljuk tovább azt, amit kitűztünk magunk elé az elkövetkező 10-20 évre. Amennyiben mindenáron tanulságot szeretnénk leszűrni, ennyit tudok segíteni: most már óvatosan, de nem elhamarkodottan.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Első csapás

  1. Pingback: Hindenburg ómen | lustaport

Comments are closed.