Csak linkelek – kötvények

A befektetési eszközök közül talán a kötvényekről gondolja a legtöbb befektető, hogy ért hozzájuk. Az aktuális helyzet elemzése sem okoz gondot. Előbb-utóbb berobban az infláció, és a kötvények esni fognak. Tehát most nem vesszünk kötvényt.

Aztán amikor kicsit megkapargatjuk a tudásbázist, lejáratok, típusok, kötvényalapok viselkedése különböző környezetben, akkor hamar kiderül, nagyjából senki nem tud semmit. Talán nem is olyan egyszerű a helyzet. Sokféle kötvény van, és sokféle vélemény. Ez utóbbiakból szemezgetek egy kicsit, ami talán segíteni fog egy árnyaltabb kép kialakításához.

Zsiday szerint, (alacsony hozamú) államkötvények tartása értelmetlen.

Ben Carlson szerint ne olyan hevesen, egyrészt nem tudjuk meddig tart az alacsony hozamkörnyezet, másrészt emelkedő kamatok esetében sem olyan rossz a helyzet. Mondjuk reál értelemben ő is 38% esést kalkulált a rosszabbik verzióra.

Emelkedő kamatkörnyezetben fontos eszköz a lejárati időszak beállítása, és a kötvényalapok működésének ismerete.

Szintén nem árt tisztában lenni azzal, hogyan viselkedik együtt egy részvény/kötvény portfólió.

Mert portfólió szintjén nemcsak a választott eszközök hozama számít, hanem a rebalansz bónusz is.

Idehaza lassan elfogy a Prémium állampapírból a prémium, így érdemes lehet alternatívák után nézni.

Ugyanakkor ne felejtsd, hogy a jövőt senki sem ismeri. Ma mindenki arra számít, hogy továbbra is emelkedni fognak a hozamok és az infláció, de 4 éve is ugyanez volt a helyzet. Ha csak ezt az elmúlt négy évet nézzük, voltak olyan időszakok, amikor jól jött egy kis államkötvény a portfólióban.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.