Halálkereszt

Európa felett. Íme:

Death-Cross.jpg

Pontosabban halálkeresztnek azt nevezik, amikor az 50-es mozgóátlag felülről keresztezi a 200-as mozgóátlagot, valahogy így:

daxh

A fenti ábrán kék vonal az 50-es mozgóátlag, piros vonal a 200-as mozgóátlag.

Átvéve a Portfolio.hu rendkívül informatív Bloombergtől átvett cikkét, megtudhatjuk, hogy ez a halálkereszt lebeg egész Európa felett:

“Sorra jelenik meg a “halálkereszt” az európai részvényindexek grafikonjain, az Euro Stoxx 50 és az FTSE 100 után most az Euro Stoxx 600 és a DAX chartján bukkant fel a jelzés”

aztán még egyszer

“Sorra jelenik meg ugyanis a “halálkereszt” a legnagyobb európai részvényindexek grafikonjain.”

nem tudom, mondtam-e

“Most pedig a DAX és az Euro Stoxx 600 grafikonján bukkant fel a vészjósló jelzés.”

A Portfolio szerint ez olyan súlyos fejlemény, hogy még a technikai kereskedés szerelmeseit is elriaszthatja a részvényvásárlástól. Szerintem a technikai kereskedés szerelmesei már másfél hónapja nem vesznek részvényeket, de az igazán fájó pont az, hogy mégis mit tegyen az, aki nem szerelmese a technikai kereskedésnek?

Nekik fogok most segíteni.

Először is: soha ne higgyél senkinek. Főleg ne a gazdasági újságíróknak.

A halálkereszt felbukkanásakor ismert népi gyógymód, ha az 50-es mozgóátlagot fokhagymával bedörzsöljük, míg a 200-as mozgóátlagot (Semjén Zsolt által kilőtt) rénszarvas faggyújával kenjük be alaposan. A kezelés után általában rendbe jön minden.

Amennyiben mégse jönne rendbe minden, szintén megoldás lehet a történeti adatok tanulmányozása. Az alábbi táblázat megmutatja, mi történt általában 6 hónapos időtávon az egyes európai piacokon (plusz SP500), amikor az eredeti Bloomberg cikkben említett, mind az 5 index halálos keresztet vetett:

Index Medián hozam % pozitív
FTSE100 7.20% 100%
DAX 19.60% 67%
Svájci index 16.50% 100%
Stoxx50 13.70% 67%
Stoxx600 15.70% 100%
SP500 12.60% 100%

Forrás: Sentiment trader

A középső oszlop a medián hozam, az utolsó azt mutatja, hogy az esetek hány %-ában zárt pozitív eredménnyel a 6 hónapos időszak végén.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Halálkereszt

  1. Pingback: Hindenburg ómen | lustaport

Comments are closed.