Best investing advice

Nagyon hasznos előadást rakott össze Morgan Housel a befektetés legfontosabb kérdéseiről, mindenkinek ajánlom a video teljes megtekintését (angol felirat bekapcsolható).Azok számára akik lusták ehhez, két dolgot emelnék ki belőle. Szerepel benne a legjobb befektetési tanács egy mondatban, amivel maximálisan egyet tudok érteni, és kicsit irigykedve tekintek rá. Bár magam sem a szószátyár fogalmazásomról vagyok híres, ugyanezt a gondolatot oldalakon keresztül magyaráztam itt a blogon és a könyveimben egyaránt, és még mindig bizonytalan vagyok benne, tényleg megérkezett-e az üzenet. Tehát egyetlen mondatban a lényeg:

Végy egy egyszerű elképzelést, és vedd komolyan.

Egyszerűen tökéletes.

A másik érdekesség, amit kiemelnék az előadásból egy statisztika:
mot

Az ábra a közlekedési balesetek alakulását mutatja az USA-ban a szeptember 11-ei terrortámadás után. Jól láthatóan jelentősen megemelkedett a halálesetek (és más balesetek száma is. Ennek oka az volt, hogy ebben az időszakban a terror cselekmények utóhatásaként sokan kerülték a repülést, helyette autóba ültek. A statisztika szerint sokkal többen haltak meg, mert megpróbálták elkerülni a repüléssel járó kockázatot.

Nem véletlenül szerepel ez a történet egy befektetési előadásban. Jómagam is rengeteg történetet ismerek, amikor befektetők azon igyekezetükben, hogy elkerüljenek elkerülhetetlen kockázatokat (tudjuk: hozam=kockázat) gyakran rossz döntéseket hoznak. Ez a fajta kockázatkerülés rengeteg formát ölt, van, aki döntésképtelen helyzetbe kerül (mert minden alternatíva rejt kockázatot), van, aki korrekcióra vár évek óta (és majd drágábban akkor fog venni, amikor esik tovább a piac), van, aki olyasmit vesz amiben nem látható a kockázat (de majd elő fog jönni). A végeredmény általában masszív alulteljesítés. Pusztán azért, mert sokan képtelenek vagyunk elfogadni egy kiszámítható, kalkulálható, beállítható kockázatot és helyette erőltetjük azt az útvonalat, ami nem létezik.

A teljes előadás:

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Best investing advice

  1. Pingback: Speciális ETF-ek | lustaport

Comments are closed.