5 évvel ezelőtt

jelent meg A lusta portfólió. A könyv előszavában rögtön azzal csábítottam az olvasót, hogy tudok egy módszert, ami simán megverte a kategóriájába eső magyar befektetési alapokat, és azt ígértem, ugyanez fog történni az elkövetkező 10-20-30 évben.

Azért jó ilyen időtávra ígéreteket tenni, mert senki nem fogja számon kérni… Nem is kell persze, majd elszámoltatom én saját magamat, legalább olyan jól, mint a magyar ügyészség az Elios közbeszerzéseit.

A tengernyi lehetőségből válasszuk ki a legegyszerűbbet, egy 60/40 (SPY/TLT) portfóliót. Ennek értéke az elmúlt 5 évben 60%-kal emelkedett, ami 10% évesített hozamnak felel meg. Ebben az időszakban 6.8% volt a pénzromlás mértéke az USA-ban, így elmondhatjuk, hogy a világ legprimitívebb portfóliójával 50% felett növekedett (volna) a befektetésed reálértéken. Azért ez nem rossz.

Mi a helyzet a magyar befektetési alapokkal? Szerencsére a magyar infláció egészen hasonló (5.3%) volt az amerikaihoz ugyanebben az időszakban, így értelmes lehet a forintos hozamokkal történő összevetés. A fenti portfólióhoz hasonló kockázatú vegyes illetve abszolút hozamú alapok közül egyetlen egy darabot találtam, ami érzékelhetően túlteljesítette a fenti portfólió hozamát. A bökkenő persze az, hogy ezt senki nem tudta előre. Még az OTP sem.

Tehát a lusta portfólió továbbra is állva hagyta a magyar befektetési alapok mezőnyét, de a lényeg mégsem ez. A módszer erőssége nem a hozamokban rejlik, hanem az egyszerű követhetőségben. Nem kell azon agyalnod, mit ír az újság, hogyan alakul a nemzetközi helyzet, ki lesz a legjobb alapkezelő Magyarországon és még sorolhatnám. Pontosan beállíthatod mennyi kockázatot vállalsz, gondosan kiválasztod az ennek megfelelő eszközöket, és aztán usgyi, indulhat a lustálkodás. Nincs mire várni. Nem fogsz ennél jobb módszer találni.

Churchill mondta az amerikaiakról, hogy mindig megtalálják a legjobb módszert, miután kipróbálták az összes többit. Kicsit hasonló terep a befektetési színtér is, az emberek többsége szívesen kipróbál ezt-azt, amiről aztán mindig bebizonyosodik, hogy nem működik. Van, akinek egy-egy veszteséges próbálkozás után végleg elmegy a kedve az egész befektetősditől, mások néhány vargabetű után megtalálják azt, ami működőképes. A te döntésed, hogy vársz-e még öt évet 🙂

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.