Egy időszak vége

A magyar befektetők jelentős része abban a rendkívül szerencsés helyzetben volt az elmúlt évtized(ek)ben, hogy pusztán magyar államkötvény tartásával jelentős reálhozamra tehetett szert. Ennek az időszaknak vége. Az államháztartási ügyek rendbetételével és a Matolcsy-féle alacsony kamat politikának köszönhetően a magyar kamatszint a feltörekvő országok minimum értékén kóborol másfél éve:

real

Forrás: Morgan Stanley

Ez egyrészt üdvözlendő fejlemény, mert azt jelenti, hogy a magyar állam kilépett egy labilis, sebezhető állapotból, másrészt sok kellemetlen következménnyel jár befektetői szempontból.

Az államkötvények 2-4% múltbeli reálkamata leegyszerűsítette a megfelelő befektetés kiválasztását. A legtöbb befektetési alap jelentős arányban tartott kötvényeket, így ha nem nyúlt alaposan mellé, különösebb erőfeszítés nélkül biztosíthatott reálhozamot ügyfeleinek. Nem volt kritikus szempont a megfelelő diverzifikáció, a kockázatos elemek (pl. részvények) megfelelő szinten tartása, mert nélkülük is elérhető volt elfogadható reálhozam.

Ennek az időszaknak vége. Az elmúlt másfél évben, ha nem tartottál részvényeket, vagy más, kockázatos eszközöket, akkor aligha érhettél el reálhozamot. Lehullott a lepel a befektetési alapok jelentős részéről is, mivel kikerült belőlük egy munka nélküli hozamot termelő láb. Magyarország két legnevesebb alapkezelője például egyaránt negatív reálhozamot produkált az elmúlt egy évben, az általuk összeállított alapok alapja konstrukcióban (OTP prémium, Concorde Hold). Ezek pedig állítólag abszolút hozamú alapok.

Most még láthatóan az ingatlanpiac szirénhangjai csábítják a hazai befektetőket, de előbb utóbb megkerülhetetlen lesz az igazi megoldás: ki kell lépni a nemzetközi porondra. Az amerikai államkötvény jelenleg magasabb hozamot biztosít, mint a magyar.  Egyetlen kattintással elérhető a feltörekvő piacok átlaga, ami további 3% prémiumot biztosít. Megfelelő elvek mentén kialakított portfólióval jól beállítható az egyéni kockázati és hozamszint, vagy választható készen kialakított portfólió ETF is.

Vagy marad a negatív reálhozam.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Egy időszak vége

  1. Pingback: Abszolút nulla | lustaport

Comments are closed.