Abszolút nulla

A befektetési alapkezelők világa azért is különleges, mert azon kevés szolgáltatások közé tartozik, ahol semmiféle ígéretet nem kell betartani. A kockázatokat az ügyfél futja.

Az Okos pénzben körbejártam ezt a kérdést a hedge fund biznisszel kapcsolatban, bemutatva miért nem teljesült ezen alapok extra hozamra vonatkozó ígérete. Ezzel kapcsolatban gyakran felmerül, elsőként természetesen alapkezelői körökben, de gyakran a befektetők részéről is, hogy Magyarország más. Kevesebb a szereplő, válogatott, világszínvonalú a hazai gárda, ne hasonlítsuk már a teljesen felhígult amerikai piachoz.

A hazai abszolút hozamú alapok ígérete nem túl bonyolult. Nem fogunk nagy buktákat produkálni,  lehetőleg évről-évre pozitív lesz az egyenleg, és hosszútávon évi 3-5% reálhozamot biztosítunk a befektetőinknek.

Amennyiben belecsapunk a kinyújtott tenyérbe, két termék adódik természetes választásként a hazai piacon. A Concorde Hold és az OTP Prémium alap. Mindkettő abszolút hozamú alapokat tartalmaz a két legnagyobb szakértelemmel rendelkező hazai cégtől. Ezek az alapok alapjai kellő diverzifikációt biztosítanak, és az alapkezelők a kiválasztás, súlyozás (a Prémium esetében a rebalanszírozás) feladatát is levették a befektető válláról. Egyetlen (pontosabban kettő) csomagban megvásárolhatjuk a hazai alapkezelői szürkeállomány legjavát! Visszautasíthatatlan ajánlat.

Nézzük is meg mit produkált a világszínvonalú hazai elit az utóbbi másfél évben.

A Concorde Hold

chart(1)

OTP Prémium

chart(2)

Abszolúte semmit. Ennek a teljesítménynek némi köze lehet a magyar kötvénypiaci változásokhoz, amit ebben a posztban mutattam be. A Concorde Hold árfolyama egészen hasonlít az ott szereplő ábrára.  De nem is a teljesítmény a lényeg, valóban Magyarország legjobb alapkezelőiről beszélünk, más se jutott volna többre ebben a környezetben.

A tanulság sokkal inkább az, hogy az ígéretek nem sokat számítanak ebben az iparágban. Olyan, mint az ismert viccben szereplő elv, tartjuk, amíg lehet, aztán szép csendben elengedjük.

Ezt a leckét is megtanultuk, nem is marad más hátra, hogy az alábbi képpel további sikeres munkát kívánjunk a hazai alapkezelőknek 🙂

musk

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Abszolút nulla

  1. Pingback: Arany -részvény -kötvény | lustaport

Comments are closed.