Régi szép idők

John Bogle-től származik a mondás, hogy a pénzügyi piacokon gyakran érvényesül egy fordított logika, minél többet fizetsz, annál kevesebbet kapsz cserébe. 2012-ből származik az a alábbi lista, az akkori időszak legdrágább (alapkezelési díj) alapjait tartalmazza:legdragabb

Az aktuális Bamosz listát böngészve mindössze két alapnak találjuk nyomát, a többi megszűnt, beolvadt, eltűnt a süllyesztőben. Ebből a kettőből a K&H élelmiszer zárttá alakult 2016-ban, ennek köszönhetően nincs árfolyamadat 2016 előttről….

Az egyetlen túlélő, a lista alján szereplő Aegon Bessa negatív hozamot produkált az elmúlt 5 és 10 éves időszakban egyaránt.

A túlárazás bajnokaként arató Access alapkezelő ma már összesen kevesebb alappal rendelkezik, mint a 2011-es listán, és a legnagyobb érdeme az alacsony piaci részesedés.

Természetesen hasonló sors vár egy most összeállított hasonló listán szereplő jelöltekre. 3%-os díjterhelés felett egyetlen alap sem fog hozamot termelni hosszú távon. 3% díjterhelés alatt is egyértelmű fordított arányosság áll fenn az alapkezelési díj és a várható teljesítmény között. Ne hagyd magad megkopasztani.

Nyilvános befektetési alapok költségei

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.