Szülinap + meghívó

Egy éve, a karantén és a tőzsdei sokk időszakából kifelé tántorogva jött létre a Lustaport klub. Akkor még nem tudtuk pontosan, mit hoztunk létre, hasonló szerveződés nem nagyon volt még idehaza. Egy év elteltével, 10 előadással gazdagabban, eljött az ideje egy kis visszatekintésnek, számvetésnek. Mivel eddigi tagjaink túlnyomó többsége is a blog valamikori olvasói közül került ki, és ez valószínűleg a továbbiakban is így lesz, talán nem érdektelen egy nyilvános megemlékezés az elmúlt év tapasztalatairól.

Bár előbb azt írtam, hogy nem volt még hasonló kezdeményezés idehaza, ez nyilván – kellően fellazított feltételek mentén – nem igaz. Van sok Facebook csoport, vannak szolgáltatók körül szerveződő közösségek, ott a Kiszámoló fóruma, vagy éppen a némiképp mintaként is szolgáló, mostanra már inaktív Traders Night rendezvénysorozat.

A Lustaport klub megalakításakor számomra a nagy kérdés az volt, képesek leszünk-e meghaladni az elődök és a most létező pénzügyi fórumok által nyújtott lehetőségeket, elsősorban az információk mélysége és hitelessége terén. Egy év elteltével már tudom a választ: egyértelmű és határozott igen (szívesen írtam volna azt, hogy nem, csak a trollkodás kedvéért, de akkor be kéne fejeznem ezt a posztot).

Hallottunk előadást a német nyelvterület ETF bibliájáról, ami nyilvánvaló okból (nem adták ki nálunk) teljesen ismeretlen mifelénk, de azt hiszem, szintén nem bővelkedünk havi 500 MUSD forgalmat abszolváló Forex traderek előadásaiban sem idehaza,vagy arról sem hallottunk túl sok hiteles történetet, hogyan lehet korai nyugdíjba menni erősen koncentrált részvényportfólió segítségével.

Induláskor a legnagyobb bizonytalansági tényező a klub nagy újítása volt: nem dolgozunk külső előadókkal. Az elmúlt egy évben egyetlen kivételt tettünk, márciusban Sólyomi Dávid járt nálunk, a többi előadónk mind a klub tagjai közül került ki. Ennek az alapvetésnek első pillantásra sok hátránya látszik, attól, hogy valaki gyakorló, tapasztalt befektető, egyáltalán nem biztos, hogy jó előadást tud és akar tartani, a többségünknek nincs meg a kellő képzettsége sem, és még sorolhatnám a lehetséges csapdákat. De aztán második pillantásra feltárulnak azok az előnyök, amelyek mérföldekre túlszárnyalják a felmerülő hátrányokat.

A legfontosabb: megteremtettük a kamumentes övezetet. Jómagam 20 éves tőzsdei tapasztalattal a hátam mögött, természetes szerénységemet legyűrve, kijelenthetem: kiváló kamudetektorral rendelkezem. A 10 klubelőadásból, talán, ha egyszer rezgett a léc, a többieknél nyomát se láttam még a próbálkozásnak se. Pedig a saját módszerükről, saját teljesítményükről beszéltek az előadók. Ha körbenézek a széles kerek interneten, akkor nagyjából fordított arányt tapasztalok: szinte mindenki kamuzik. Vagy kulturáltabban: nem bontja ki az igazság minden szeletét. A tartalomgyártó médiamunkások világában, akik “szórakoztatási célból” gyártják a zajt, gyakran tudatlanságból (nem is tudják, mi a baj azzal, amit csinálnak). A profik meg jól felfogott üzleti érdekből. Egy profitól sohasem fogsz látni olyan chartot, ami alulteljesítést mutat (mármint nem a versenytársét, hanem a saját alulteljesítését).

Nem vagyok egy pszichomókus, de azt gondolom, hogy az a felállás, amikor az előadó nem csak jön, előad, aztán távozik, hanem egy közösség része, teljesen megváltoztatja a kommunikációt. Ilyet nem fogsz látni a széles nyilvánosságban. Előadás után, a közösség tagjaként ott leszel a következő alkalommal is, elérhető, számonkérhető leszel. Azt fogod kapni másoktól, amit te nyújtasz.

Szülinapunk alkalmából, most egy nyílt klubest keretében betekintést engedünk ebbe a világba. Ha érdekel a klub (információ itt), és május 20-án este ráérsz,  meghívunk a következő klubestünkre (Honnan lehet tudni, mikor jön a medve piac?). Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy küldesz egy Facebook üzenetet a Lustaport Facebook oldalán, jelezve, hogy igénybe vennéd ezt a lehetőséget. Frissen regisztrált Facebook accountokat csak 5 oldalas kísérőlevéllel fogadunk:)

Update: köszönjük az eddigi érdeklődést, mostantól nem fogadunk több vendéget 😦

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.