Követni vakon

Meb Faber rendkívül népszerű szerző  ETF allokációs témakörben. Jómagam is idéztem többször itt a blogon, nagyra tartom munkásságát. Sok hasznos adat érhető el rajta keresztül, és eredeti, gondolatébresztő megközelítéssel találkozhatunk az általa tárgyalt befektetési modellek kapcsán.

A népszerűségnek azonban mindig van egy járulékos vesztesége, amit nem a főszereplő fizet meg, hanem a követői. Az emberi természet kiirthatatlan része egyfajta tekintélytisztelet, hogy az a beszélőfej, aki okosakat szokott mondani, az mindig okosat fog mondani. A valóság azonban ettől elég távol áll.

2018 október 1-jén Faber publikált egy posztot, amiben leírta, miért tartja a pénze túlnyomó részét egyetlen alapban. Nyilván saját alapjáról van szó. Az indoklást érdemes elolvasni… ja, a posztot azóta törölték.

Sebaj, két év múlva megint leírta miben tartja a pénzét. Ez a poszt már hosszas fejtegetéssel indul arról, hogy miért nem kéne érdekelje az olvasókat ez az információ. Teljesen igaza van, a jellemfejlődés következő fázisában majd talán meg is fogadja saját tanácsát. Most még a megmondó ember státusz nem hagyja. Egyébként így néz(ett) ki a portfólió:

Ez szerintetek egyetlen alap? Mivel alig másfél év telt el a két poszt között, a 36%-nyi termőföld és a 150 privát befektetés megvásárlása elég jelentős elfoglaltság lehetett ebben az időszakban:)

De az egyes posztok igazságtartalma maradjon Faber ügye, mint ahogy a saját befektetései is. A tanulságok sokkal fontosabbak számunkra.

1. A modern világ szociális megmondó marketingje a legjobb koponyákat is olyan irányba nyomja, ami több kárt okoz, mint hasznot. Elsősorban az olvasóiknak.

2. Abból, hogy valaki okosakat mond, nem következik, hogy mindig okosakat mond. Elfogultság mindenkiben van a saját narratívája irányába.

3. A befektetéseket alapvetően a saját körülmények megfelelő mérlegelése határozza meg. Mások befektetéseit másolni balga dolog.

4. Mindenkinek joga van megváltoztatni a véleményét. Ez egy kicsit fájdalmasabb folyamat akkor, ha alapvetően 10-20 évre szóló elvekről és gyakorlatról beszél. Viszont a hosszú időtávnak nagy előnye, hogy mire kiderül a tévedésed, már senki nem kéri számon rajtad 🙂

5. A jó elméleti szakemberek általában nem túl jók a gyakorlatban. Ez két külön világ. Faber 9 ETF-et indított az elmúlt években, ebből egyetlenre lehet talán (viszonyítási alap kérdése) azt mondani, hogy felülteljesített. Faber könyvei, blogja kiváló, de ha közvetlenül az általa ajánlott befektetéseket valósítod meg, kellemetlen élményekben lesz részed.

A mostani portfóliója legalább nehezen követhető 🙂

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.