Már nem szól a zene

A télapó helyett a volatilitás érkezett meg a piacra, aminek a mostanihoz hasonló gyors és jelentős változása mindig új idők szelét jelzi előre. Bár a híreket az Omicron variáns dominálja, mint oly sok más alkalommal, ez csak a lényeg elfedésére alkalmas.

A nemzeti bankok az elmúlt évtizedet arra áldozták, hogy minden áron elkerüljék a deflációt. Eszeveszett pénzosztás árán a terv sikerült, az infláció megérkezett, ám most egy újabb csapdában találták magukat. Szigorítani kell, de az meg fogja ölni a növekedést. Amikor megáll a növekedés, már jóval kevesebb eszköz áll majd rendelkezésre az élénkítésre, mert az meg inflációt generál. KO.

Ez a folyamat már jól látszik a likviditásra különösen érzékeny magas növekedésű, általában veszteséges cégek árfolyam alakulásán. Ezen cégek értékelését alapvetően befolyásolja a kamatszint, és mostanában már a várakozásoknál kicsit rosszabb jelentésekre is képesek így reagálni:

Sok szektor, cég még jól tartja magát, főleg a nagyobbak, és a jobb értékeltséggel rendelkezők, de nincs okunk arra gondolni, hogy ne kerüljenek előbb-utóbb sorra. Szinte mindent kipipáltunk már, ami egy ciklus befejezéséhez szükséges, magas értékeltség, felhőtlen optimizmus, elszabadult spekuláció (mém részvények, kripto), IPO (SPAC) dömping, már csak a kamatemelés hiányzik…

Itt az ideje a kockázatokra fókuszálni.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.