NYMO 100 felett

Újabb darabka került elő a 2022-es kirakós játékban. Pénteken a FED által meghatározónak tekintett PCE inflációs mutató a várakozásoknak megfelelően esett az előző havi értékhez képest. A hírre a piaci szereplők úgy döntöttek, hogy infláció ügyben a nehezén túl vagyunk, megfordult a trend. Az enyhülő inflációs nyomás kevésbé szigorú FED politikát jelent, már történt is utalás arra, hogy szeptemberben szüntetet tartanak kamatemelés ügyileg, ami a menetrendszerűen október tájékán érkező részvénypiaci összeomlásokra tekintettel bölcs döntés /ez utóbbit nem ők mondták, hanem én:) /.

Enyhülő FED emelkedő részvényárakat jelent az álmoskönyv szerint, ennek megfelelő mértékű vásárlási hullán indult a hét utolsó napján. Gappel nyitottunk, Bollinger felett zártunk és kedvenc breadth indikátorom, az NYMO 100 feletti értéket produkált. Ezek a jelek mind rendkívül erős, széles bázisú vételi nyomást mutatnak, amit most még elsősorban a short zárások táplálnak, de minden ralli hasonlóan indul.

Az NYMO 100 feletti értéke meglehetősen ritka jelenség, és általában egy komolyabb bika kezdetét jelezte az utóbbi években (kattintani kell a képre és akkor a halvány függőleges vonalak mutatják az NYMO 100 feletti előfordulásokat):

Forrás

Persze már év elején jeleztem, hogy mostanában óvatosan kell bánni minden múltbeli hivatkozással, a magas inflációs és kamatemelős környezet jelentősen eltér attól, amikor ezek a jelzések generálódtak. Lehetséges új részvénypiaci csúcsok és új mélypontok mellett egyaránt lehet érveket találni, az előbbihez a szentiment mutatók állása teremt alapot, utóbbihoz az elmúlt hetekben, hónapokban tapasztalt perzisztens eladói nyomás (hasonlóból ritkán állnak fel a piacok rövid idő alatt) szolgáltat municiót.

Az NYMO 100 feletti értéke azért fontos jelzés, mert a piac jellegétől függően hamar kiderül a merre tovább kérdése. Ha a pénteki záróból tovább tud emelkedni a piac, az egy komolyabb bika láb megjelenését jelenti, ezzel szemben medve piaci környezetben szinte azonnal esni kezd az ár, és új mélypontok jönnek. Legutóbb a 2008-as medve során két alkalommal is az NYMO 100 feletti értéke jelezte a lokális csúcsot.

A hét második felére már tudni fogjuk melyik forgatókönyvre szavazott a szereplők többsége.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to NYMO 100 felett

  1. Pingback: Június van? | lustaport

Comments are closed.