Isten születik

2024 legnagyobb sztorija, hogy az NVDA vált a legnagyobb market kapitalizációjú céggé. Ebben a cégméretben valóban elképesztő, hogy alig egy év alatt megháromszorozta az értékét. A market cap növekedése 2 TUSD, összehasonlításképpen a Bitcoin teljes market kapitalizációja ennek majdnem fele, 1.2 TUSD. Tehát egy év alatt több pénz áramlott az NVDA árva részvényébe, mint az utóbbi évek legizgalmasabb pénzügyi innovációjának kikiáltott nem igazán értem, mire fogjuk használni érmébe 15 év alatt.

Az a szerénytelen igazság, hogy pontosan ezt jósoltam, a Bitcoin sztori már a múlt, az AI a jövő. A Bitcoinnal foglalkozni manapság olyasmi, mint csöves rádiókról beszélgetni ősz kollégákkal egy falambériás klubhelyiségben (nyugi: csak szívatom a BTC szektát).

Mint általában a nagy tőzsdei sztorik esetében, most is elsősorban hülyeségek pörögnek legjobban a sajtóban, például a Cisco-Nvidia analógia. A Cisco ugye az internet mánia zászlóshajója volt, és a hosszútávú chartja így néz ki:

A Cisco sztori nem tanulságok nélküli, elsősorban arról szól, hogy egy vezető, nagyszerű cég nem garantált, hogy jó befektetés is lesz. Főleg egy mánia közepén vásárolva. Ezzel együtt az analógiák általában nem működnek, a Cisco-Nvidia analógia meg különösen nem.

Most, miután szó volt néhány érdektelen dologról, jöhet a lényeg, amiért ez a poszt megírta magát. Néhány napja egy, az előttünk álló AI fejleményekkel foglalkozó írást olvasok. Valószínűleg el fogom olvasni még néhányszor. Nem szeretek nagy szavakkal dobálózni (haha), de érzésem szerint, ez a legfontosabb dokumentum, amit az utóbbi évtizedekben olvastam. Ajánlom a kedves látogatók figyelmébe.

Annyit fűznék csak hozzá, hogy mint minden jövővel foglalkozó írás esetében, egészséges fenntartásokkal kell kezelni a benne szereplő jóslatokat. Különösen évszámokat, konkrét történéseket, véleményeket. Emlékszünk ugye, amikor a trendanalízis alapján azt jósolták, hogy London utcáit 3 méter magas lótrágya fogja borítani? Az emberiség eddigi története során meglehetősen rossz hatásfokkal jósolt meg jövőbeni eseményeket. A fenti dokumentum jelentősége sem abban rejlik, hogy 2028-ban éppen milyen képességekkel rendelkezik a mesterséges intelligencia. A folyamatok logikája, elkerülhetetlensége a lényeg és a változás gyorsasága. Nem kérdés, hogy az emberiség legnagyobb kihívása előtt állunk, csak azt nem tudjuk, milyen sebességgel közeledik.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.