Tájkép csata után

Milyen gyorsan elrepült ez a három év 🙂

A legújabb inflációs adatok fényében egyre erősödik a konszenzus, hogy a FED emelési ciklus véget ért, és így talán az utóbbi évtizedek kötvénypiaci armageddonja is a végéhez közeledik.

Forrás

A kialakult hozamkörnyezet meglehetősen érdekes fejleményeket hozott magával, például összeértek az amerikai és a feltörekvő piaci kötvények hozamai.

Forrás

A 10 éves amerikai államkötvény hozama az 5%-ot nyaldosta október közepén, ami 2.5% környéki reálhozamot jelentett a várható infláció fényében. De hasonló reálhozamot igértek az inflációkövető TIPs kötvények is, ami azt jelenti, hogy a világ legbiztonságosabb kötvényeivel 2.5% körüli reálhozamot biztosíthattál magadnak az elkövetkező évtized(ek)re. Régen láttunk ilyet.

Ennek fényében kicsit viccesen hat a Prémium Magyar Állampapírok nulla infláció feletti prémiuma, de ennek ellenére érdemes zsákolni őket. Amennyiben sikerül 10% környékén tartani a jövő évi inflációt, ezek a papírok 2024-ben 10% körül reálkamatot fognak biztosítan minden szerencsés befektetőnek.

Hosszabb távon már egyáltalán nem ilyen jók a magyar inflációkövető kötvények kilátásai. Az utóbbi időszak hírei alapján erőteljes politikai térfoglalás zajlik a KSH-ban, ami a valósághajlításairól közismert kormányzat esetében nem sok jóval kecsegtett egy súlyozottan kalkulált adat esetében. Ezzel valószínűleg lezárul egy hosszú folyamat: Magyarországon nem marad hosszútávú befektetésre érdemes hazai termék.

24.hu: Szijjártó irányítása alatt dolgozott korábban a KSH új osztályvezetője

Fideszes közvéleménykutatónál folytatja a KSH korábbi elnöke

Lesújtó GDP-adatot számolt – nincs már posztján a statisztikai hivatal egyik főosztályvezetője

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.