Dumbinyo(TM)

money-2724241_1920

Dumbinyo egy statikus portfólió-tervező. Központi vezérlőelve az egyszerűség. A mögötte álló további elméleti megfontolásokról itt olvashatsz.

Dumbinyo nem fogja megalkotni az ideális portfóliót. Egyrészt ilyen nincs, másrészt nem ez számít. A hosszútávon sikeres befektetés két döntő eleme az alacsony költségek és a megfelelő szintű kockázatvállalás. Ebben a két dologban segít neked Dumbinyo. Konkrétan megmondja, milyen rendkívül olcsó eszközöket használj a portfólióban, illetve beállítja ezek arányát a kockázati hajlandóságod alapján. Nem túl bonyolult ugye? Mégis sokan benézik.

Alkalmazott eszközök

Az egyszerűség jegyében a portfólió-tervező mindössze négy eszközzel operál. Részvények, kötvények, arany, PMÁP+. Nézzük ezeket sorjában.

Részvény: minden portfólió kötelező és egyben legkockázatosabb eleme. Aránya döntő hatással van a teljes portfólió kockázatára. Az egyszerűség és a maximális diverzifikáció jegyében Dumbinyo MSCI WORLD ETF-et tart, ezzel nem lehet mellényúlni. Természetesen ennél sokkal jobb opciók is léteznek, tarthatunk különböző regionális vagy ország ETF-eket, faktor és szektor ETF-eket, aztán vagy bejön, vagy nem. Dumbinyo nem kockáztat.

Kötvény: szintén kötelező elem, és itt sem bonyolítjuk túl a választást. 7-10 év lejáratú amerikai államkötvények kerülnek a portfólióba. A klasszikus portfóliókban jellemzően hosszabb lejáratú (20+ év) államkötvények szerepelnek, de a mostani kamatkörnyezetben jobbnak (vagy legalább biztonságosabbnak) tűnik a közepes hosszúságú lejárat. A döntés mögött álló megfontolásokról bővebben olvashatsz a 2020-as évkönyv Navigáció a nulla kamatok világában című fejezetében.

Arany: ezzel az eszközzel kapcsolatban erősen megoszlik a befektetői társadalom véleménye. Neves befektetők (Buffett, Bogle) nem javasolják tartását, míg mások az arany évtizedéről beszélnek (Ray Dalio). Népes tábora van annak meggyőződésnek is, hogy az egyetlen eszköz, ami védelmet nyújt a fiskális elnyomás időszakában. Véleményem szerint nehéz elvitatni az arany kiegyensúlyozó szerepét, kevéssé korrelál a részvényekkel és a kötvényekkel egyaránt, így bizonyos időszakokban fontos szerepet játszhat portfólió szinten. Abban a kérdésben, hogy éppen ilyen időszak előtt állunk-e, az olvasónak kell döntenie. Dumbinyo két kérdésben dönt csak, 10Mft portfólióérték alatt nem enged aranyat allokálni (megint az a fránya egyszerűségre törekvés), magasabb érték esetében pedig 16%-ban korlátozza az arany maximális súlyát.

A 0-16% közötti tartomány beállításakor szerintem a következő szempontokat célszerű figyelembe venni.

8-16%: ha az olvasó erősen tart egy pénzügyi összeomlástól, geopolitikai eseményektől, vagy attól, hogy nagyon rossz irányba tartanak a dolgok. Esetleg attól, hogy tartósan fennmarad a negatív reálhozam környezet (inflációval, vagy anélkül).

0-8%: ha nincsenek erős félelmek, de túlárazottnak tartod a részvényeket, kötvényeket, és bízol az arany portfólió-kiegyenlítő szerepében.

0%: ha nincs tapasztalatod az arannyal, nem is izgat a világvége, és nem szeretnéd terhelni a portfóliót egy hosszútávon nulla környéki reálhozamot biztosító eszközzel.

PMÁP+: Jó magyar forintocska semmiképpen sem hiányozhat a portfólióból. Fele-fele arányban fogunk tartani ötéves PMÁP (változó kamatozású) illetve MÁP+ (lépcsős, de fix kamatozású) kötvényeket. Ez a két eszköz egyedülálló kombinációban biztosít viszonylag magas kamatot és visszaválthatóságot. A PMÁP prémiumot biztosít infláció felett, bár ez emelkedő kamatpályán alacsonyabb lesz, mint a kibocsátási tájékoztatóban szereplő nominális érték. A MÁP+ fix kamatozása nem tudjuk mekkora infláció feletti prémiumot biztosít majd a végelszámolásnál, de a könnyű visszaválthatóság, amíg létezik, rugalmasságot kölcsönöz ennek az eszköznek.  A PMÁP+ annyira jó befektetési mix, hogy 4Mft. portfólióérték alatt Dumbinyo 100%-ban ebbe fog allokálni.

Talán furcsa ez a két értékhatár ( 4Mft. illetve 10Mft az arany esetében). Nem az abszolút értékük fontos, hanem maga a jelzés: ne bonyolítsd túl! Egy bizonyos összeg alatt nem érdemes portfólióépítéssel szórakozni, mert semmi változást nem hoz az életedbe. Egy nagyobb összeg alatt meg bőven elég csak részvényekkel és kötvényekkel foglalkozni, mert egyszerűbb lesz tőle az életed.

Spekulációs tőke: végére maradt a kakuktojás. Dumbinyo maximum 10% erejéig lehetővé teszi spekulációs célű tőke allokációját. Ebben a portfóliórészben vásárolhat a befektető egyedi részvényeket, bitcoint, meg ami éppen eszébe jut. Bátran adhatja-veheti őket, pörgetheti a pénzt. Értelme nincs sok, ezért ajánlott mértéke 0%. Miért szerepel mégis a portfólió-tervezőben? Mert adrenalinfüggő befektetők esetében fontos szerepe lehet a portfólió épségének fenntartásában.

Az egész lusta portfólió koncepció egyik fő, gyakorlati kritikája, hogy unalmas. Ez pontosan így van, és az is világos, hogy az unalmas nem szinonímája az egyszerűnek. Azon befektetők, akik eljutnak a portfólióépítés kapujába, általában már láttak karón varjút. Vagy legalább egy verebet. Utánaolvastak, gondolkodtak, pénzügyi döntéseket hoztak. Most hirtelen egy kényszerzubbonyban találják magukat. Összeállítják a portfóliót, aztán évente egyszer rebalanszírozás, és passz. Nem lesz ez így jó, emberek! Erre lett kitalálva a spekulációs tőke. Azért lett korlátozva 10%-ban, mert értelme az nincs. Csak arra jó, hogy unalmadban ne az egész portfóliót kezd piszkálni (ilyen ETF, olyan ETF, itt változtassunk az arányokon, legyen inkább dinamikus, stb.). Ha igényed van ilyesmire, allokálj spekulációs tőkét, ha szuper spekuláns vagy akkor meg told 100%-ban, ne hígíts portfóliókezeléssel. Ha meg nincs igényed rá, szerencsés ember vagy, állítsd nullába! A lényeg, hogy a portfóliót ne babráld menetközben!

Portfóliótervezés lépései

Az eszközök és lehetőségek tisztázása után térjünk át a portfóliótervezés lépéseire. Ez nem áll másból, mint néhány egyszerű kérdés megválaszolásából és Dumbinyo már ki is köpi magából a személyre szabott portfóliót, amivel a többi befektető 90%-át meg fogod verni hosszútávon. Vegyük sorjában.

Kalkulált kockázati szint: ezt Dumbinyo számolja, az alábbiakban felsorolt kérdésekre adott válaszok alapján. Portfóliód legfontosabb paramétere.

Vállalt kockázat: Dumbinyo filózófiája a kockázati szint helyes meghatározásán alapul. Az itt megadott érték fogja meghatározni elsődlegesen a portfólióban szereplő részvények arányát, illetve a teljes portfólió kockázatát. Egy százalékos értéket kell megadni, amelyik megmutatja mekkora visszaesést vagy hajlandó elviselni a portfóliód értékében az előző csúcstól (nem a kiindulási értéktől!) számítva. Minimális értéke 10%, mert ennyi kockázat szinte mindenben van. Maximális értéke 40%, mert nem James Bond vagy. Kockázatkerülő befektetőknek 10-20% közötti érték megadását javaslom, bátrabbaknak 20-40% közötti értéket.

Kockázattűrő képességed helyes felmérése alfája, omegája, bétája és gammája hosszútávú portfóliód megtervezésének. Ha ezt benézed, az egész projekt megy a levesbe, a következő forgatókönyv alapján.

Tegyük fel, beállítottál magadnak 35%-ot, bár még életedben nem tartottál részvényeket. Első évben emelkedik a portfóliód 10%-ot. Utána esik ugyanennyit, de semmi probléma. Harmadik és negyedik évben megint emelkedik 10%-ot. Ötödik évben jön egy tartósabb medve, és év végére esik a portfóliód 35%-ot. Ekkor az induláshoz képest mínusz 22%-on fogsz állni. Talán nem hangzik durván, de eltelt öt év, és nemhogy pénzt nem kerestél, de elbuktad az ötödét a teljes portfóliónak, és éppen nem túl rózsás híreket olvasol a gazdasági sajtóban. Mégcsak súlyos pánikra sincs szükség, simán lehetséges, hogy bedobod a törülközőt. És kidobtál minimum öt évet az életedből. Ezt kell elkerülnöd a kockázati szint helyes felmérésével.

Sajnos arra sincs garancia, hogy a beállított kockázati szintnél nagyobb mértékben nem fog esni a portfóliód értéke. Egyrészt történeti adatok alapján kalkulál a rendszer, és a jövőben előfordulhat az események olyan összjátéka, amire nem volt példa a tőzsde eddigi történetében. Másrészt bizonyos szélsőséges szcenáriókat nem vesz figyelembe a kalkuláció (például az USA illetve Magyarország csődje, az MSCI WORLD index 90%-ot esik, a dollár elértéktelenedik, megsülünk a klímaváltozás miatt, stb.). A szélsőségeket nem azért hagyja figyelmen kívül a kalkuláció, mert nem történhetnek meg, hanem azért, mert minden létező kockázat számításba vételével nem készíthető értelmes portfólió-összeállítás.

Eddig elszenvedett maximális veszteség: mint előbb írtam, a legfontosabb elem a kockázati szint helyes felmérése. Ebben Dumbinyo ott segít, ahol tud. Például úgy, hogy nem hiszi el az előző kérdésre adott válaszodat. Ennél az ellenőrző kérdésnél azt kell megadnod, mekkora valós veszteséged volt eddigi befektető karriered során. De nem ám százalékban! Számold ki az eddigi legnagyobb veszteséged abszolút mértékét, és oszd el a portfóliód aktuális nagyságával. Tehát egy 300eft-os forex számlán elszenvedett 50%-os veszteség esetén, ha a mostani portfóliód mérete 10 Mft., mindössze 1.5%-os értéket kell megadnod. Nem kell összeadnod életed összes eddigi veszteségét, csak a legnagyobb érdekes, amelyik a legtöbb fájdalmat okozta.

Az itt megadott érték alapján Dumbinyo korrigálni fogja az előző kérdésnél vállalt kockázati szintet, ha túl nagy az eltérés a két érték között. A kockázati szintet mindenki csak tapasztalat alapján tudja felbecsülni. Ha nincs tapasztalat, konzervatív megközelítés szükséges.

Természetesen azt hazudhatsz ezeknél a válaszoknál, amit akarsz, hogy kijöjjön az általad vágyott portfólió. Ebben egy excel tábla nem tud megakadályozni. Ezek az ellenőrző kérdések figyelmeztetések. Azokon a pontokon, ahol próbálod áthágni a tapasztalati szabályokat, baj lehet. A te bajod.

Életkor: nem a kapitány életkorát kérdezzük, hanem a tiedet. Ez megint egy ellenőrző kérdés, a Bogle féle életkori szabályt (a részvények maximális aránya az életkorod kivonva 100-ból) próbálja rád kényszeríteni Dumbinyo. Az életkor előrehaladtával racionálisan is értelmetlen bizonyos kockázati szint fölé menni, és pszichikailag is megterhelőbb, mint fiatalon. Az érték állítgatásával időutazást is tehetsz, megnézheted, 10-20 év múlva milyen portfóliót fogsz tartani 🙂

Befektetett összeg: a már említett, 4 illetve 10Mft-os limit miatt kell megadni. 4 Mft alatt PMÁP+ tartását javasolja a rendszer, 10 Mft alatt aranyat nem tart, illetve többet allokál forint eszközökbe.

Arany: százalékosan adhatod meg a nemesfém részarányát, 0-16% között. A döntéshez kapcsolódó megfontolásokat feljebb megtalálod.

Spekulatív allokáció: szintén feljebb szerepel az ezzel kapcsolatos információ. Maximálisan 10%-ot adhatsz meg, ha ez nem elég, ne egy nyomi nevű tervezővel állítsd össze a kívánt portfóliódat.

Az eredmény

A fenti kérdések megválaszolása után Dumbinyo kiköpi magából az általa javasolt portfólió-összeállítást, továbbá az adott portfólióhoz tartozó történeti illetve jövőbeni várható reálhozamot. A reálhozamok aktualizált, de becsült értékek. Közlésük célja egyrészt a kockázati szintek összekapcsolása hozamadatokkal, másrészt a történeti ciklusban elfoglalt relatív pozició illusztrálása (más hozamra számíthatunk felülértékelt illetve alulértékelt piacokon). Nézzük meg a becslés folyamatát részletesebben.

Történeti reálhozam (évesített): az egyes alkotóelemek részarányát figyelembe véve állapítja meg a rendszer. Részvények esetében 5%, (amerikai) kötvények esetében 2%. A PMÁP+ 1% történeti reálhozamot kapott (valójában nincs története), míg az arany 0.5%-ot. A spekulatív tőkére bőkezűen 0% reálhozamot kalkulál a rendszer. A történeti (és a várható) reálhozam számítása során korlátozott mértékben figyelembe veszi a rebalansz bónuszt.

Várható reálhozam (10 éves időtávon, évesített): először is szögezzük le, senki nem tudja, mennyi lesz a várható hozama egy adott portfóliónak. Se én, se a legnagyobb guruk, és legfőképpen nem egy portfólió-tervező program ilyen hülye névvel. Vannak módszerek várható hozamok becslésére, de ezek a legritkább esetben találják el a valóságot. Miért szórakozunk akkor egy ilyen adattal?

Mert fontos. A hosszútávú befektetéseknek gyakran konkrét, összegszerű célja van (nyugdíj, űrutazás). Ezek kalkulálásához szükséges a reálhozam mértéke. Tudni szeretnéd, mennyi idő kell az adott cél eléréshez. Másként vonzó egy korai nyugdíj, ha 10 évig kell takarékoskodni hozzá, mintha 30 évig.

Szintén fontos lehet a várható reálhozam mértéke a különböző alternatívák kiértékelésében. Megéri-e a plusz x% kockázatot 0.5% reálhozam nyereség? Mennyit hoz ez az egész macera az állampapírokhoz, befektetési alapokhoz képest? Hát itt álljunk is meg egy szóra! A prémium állampapírok esetében még úgy-ahogy becsülhető a reálhozam, de ez erősen függ a jövőbeni kamatpályától. Befektetési alapok esetében egyetlen támpontunk lehet, a múltbeli hozamok. Csak hát ez hazugság. A jövőbeni és múltbeli hozamok között nincs sok összefüggés, és az is inkább negatív.

Dumbinyo nem fog hazudni neked. Megmutatja a történeti hozamokat és a várható hozamokat egyaránt. Ez itt a lényeg. Bármilyen rosszul tudjuk becsülni a jövőbeni hozamokat, arról már sokkal megbízhatóbban tudunk nyilatkozni, hogyan viszonyulnak a múltbeli hozamokhoz. Fele, harmada? Kétszerese? Nem mindegy. Dumbinyo elárulja. Egy bika piac végén, akármerre nézel, nagyszerű hozamokat fogsz látni. Ez az alap ennyit hozott, amaz még többet. Az SP500 még annál is többet. Az egyszeri befektető húz egy egyenest a jövőbe és elégedetten hátradől. Majd jól pofára esik. Medve piacon az ellenkezője történik, mindenhol rosszabbnál rosszabb hozamértékek szerepelnek, megkérdőjelezve ennek az egész befektetősdinek az értelmét.

Dumbinyo a maga tökéletlen, de egyedülálló módján megmutatja neked hol állunk a hozamciklusban. Nem a visszapillantóba nézve kell vezetned. Bikapiacon szerénységre int, medve piacon biztatni fog. A sikeres befektetés receptje.

Letöltés

Kattints

És akkor még nincs vége

Miután sikeresen kialakítottad a portfóliódat, még nem fejeződött be a munka. Nagyon fontos, hogy a portfólióban szereplő eszközök, illetve a teljes portfólió funkcionális működését minél pontosabban megértsd. Enélkül később váratlan helyzetekbe keveredhetsz, és rossz döntések téríthetnek el az optimális útvonalról.

A főbb befektetési eszközosztályok működéséről, a különböző portfóliók történeti viselkedéséről az Okos pénzben olvashatsz, ha még nem tetted meg. Az egyes ETF-ekről, aktuális értékeltségükről, az ETF évkönyv biztosít információkat. Angolul beszélő olvasók számára a portfoliocharts.com részletes történeti analízist biztosít az általuk kialakított portfólióról. Minden perc, amit a választott portfólió elemzésével töltesz, meg fog térülni a most még távolinak és érdektelennek tűnő jövőben. Minél felkészültebben indulsz el az úton, annál nagyobb esélyed van a sikerre.

children-593313_1920