Korrekció után

Tisztában vagyok vele, hogy korrekciónak nevezni azt, ami márciusban történt, finoman szólva is visszafogott megfogalmazás, de ha már így kezdtem bele, maradok ennél. A tapasztalt volatilitás mértéke nagyjából 2 időszakkal vethető össze, 2008 ősze, és 1987 októbere. Az előbbi egy hosszabb medve piac pánik mélypontja (a valódi apátiás mélypont csak 2009 márciusában jött el), míg az 1987-es – a mostani helyzethez hasonlóan – egy csúcsról történő meredek zuhanás után lassú felépülés forgatókönyv mentén zajlott. Valahogy így:

black

Azzal is tisztában vagyok, hogy egy végeláthatatlan karanténban üldögélve elég minimális azon befektetők száma, akik egy lassan múló korrekcióként tekintenek a mostani helyzetre, sokkal jellemzőbb narratíva, hogy gigantikus medve piac elején járunk. Lehet. Lehet, hogy nem.

Azt nem tudom, mit hoz a jövő, de annyit látok, hogy a fentiekben már hivatkozott bejegyzésben szereplő VIX keretrendszer vételi jelzést adott a héten. Április 6.-án. Vételi jelzést. Ez van.

Azt is már biztosan tudjuk, hogy az eladási időszak forgatókönyvét egyáltalán nem találtam el. Két lényeges dolgot azért igen, miszerint nem fogunk pénzt keresni, és olyan forgatókönyv lesz, ami a legtöbb szereplőt meglepi. Annyit hagytam ki, hogy engem is meg fog lepni. Ez maximálisan teljesült:

spvix

Így nézett ki az eladási időszak, és egyáltalán nem hasonlít semmire a VIX kitalálása óta. Ez egy villám medve. A legtöbb hasonló esést produkáló medve piac 1-2 évig tart, most meg lezavarta 1 hónap alatt. Nehéz elhinni, hogy ennyi volt, de a piac soha nem kedvelte a könnyen átlátható sztorikat.

Ha már nem találtam el az eladási időszak forgatókönyvét, mindenképpen megpróbálnám kitalálni az előttünk álló vételi időszakét. Találgatni jó. Azért, hogy az olvasó ne tekintse befektetési útmutatónak, ezt nem explicit módon fogom megtenni, hanem sunyi vizuális utalásokkal. Ilyen volt például a fenti 1987-es chart. De megnézhetjük, mi történt a két legutóbbi medve piac után, amikor a VIX már vételi jelzést adott. Mint már régebben jeleztem, ezek nem pontos vételi jelzések, inkább csak a piac állapotát mutatják (a nehezén túl vagyunk, vagy valami ilyesmi). A mélyebb esések után kimondottan rossz hatásfokkal működik. A 2000-es évek medve piaca után így nézett ki a vételi jelzés első éve:

spvix2

Még négy hónapot kellett várni a végső mélypontra.

2008 után:

spvix3

3 hónap volt még a végső mélypontig.

Az is látszik ugyanakkor, hogy egy éven belül 20-25% pluszban voltak az indexek a vételi jelzéshez viszonyítva.

Ínyenceknek még itt van az előzmény posztban hivatkozott zöld AVWAP érték, ezt próbáljuk éppen ostromolni alulról.

spap

A világméretű pánik is stabilizálódni látszik, bár enyhülésnek jele nincs:

news

És valamennyire a vírus is visszafogta magát:vir

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.