Klímaszorongás

Két tízenéves egy kávézóban. Egy fiú és egy lány. Miután megvitatták a világ fontosabb dolgait, különös tekintettel a környezetvédelem aktuális problémáira, a lány fogja a kávéhoz adott szívószálat, visszasétál a pulthoz és átnyújtja. Nem használta, oda lehet majd adni másnak. A pultos – szintén fiatal lány – mosolyogva átveszi, és ahelyett, hogy az arcába kiabálna, mit szórakozik vele, amikor már leszakad a lába nyolc óra munka után, nyugtázza a gesztust.

Nem irigylem a mostani tizen-, húszonévesek generációját. Olyan mértékű nyomulással szembesülnek klímakatasztrófa ügyben, aminek kapcsán még Orbán Viktor és migránskezelő kommandója is csak összezavart óvodáscsoportként ténfereg az erőtérben. Mintha leégne a tüdőd – ezt teszi a testtel a klímaváltozás, köszönti ma reggel az olvasóit az Index. Hallgassa meg Greta Thurnberg érzelmes beszédét – magyarul! – mondja a másik. Ha esetleg még nem hallotta a kedves olvasó (ez amolyan költői fordulat), a világért se hallgassa meg, idemásolom a lényeget:
„Maguk elvették az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaikkal. És én még mindig a szerencsések közé tartozom. Az emberek szenvednek, az emberek haldokolnak. Egész ökoszisztémák omlanak össze. Egy tömeges kihalás küszöbén állunk, és maguk csak a pénzről meg az örök gazdasági növekedés tündérmeséiről tudnak beszélni. Hogy merészelik?”

Csodálkozunk-e azon, hogy a modern világ új kórjaként terjed a klímaszorongás? Szerencsére ennek kezelésében is segít nekünk az Index, különösen elegáns, hogy a beágyazott kapcsolódó cikk címe: 12 év múlva pokol várható. De blogok, pszichológiával foglalkozó weboldalak is rengeteg hasznos tanácsot osztanak meg a témában, például azt, hogy ne egyél húst. Az utóbbinak a címét is idemásolnám, hogy lássuk, nemcsak a médiamunkásokkal van itt probléma: Életünk egy élhetetlen bolygón – az ökoszorongás nyomában. Ez tényleg az első lépés lehet a gyógyulás felé.

Azért a fiatalabb generációkat sajnálom, mert őket még felkészületlenül érheti ez a fajta mindent elsöprő paracunami. Az idősebb generációk még emlékezhetnek néhány “tudományos” jóslatra, ami nem teljesen vált be klíma ügyben. Ízelítőül:

1970: Jégkorszak 2000-re

1988: A Maldív szigetek víz alá kerülnek 2018-ra

1988: Manhattan víz alá kerül 2018-ban

1989: Egész országok kerülnek víz alá, ha nem teszünk semmit 2000-ig

2004: Anglia Szibériává válik 2024-re

További válogatás az elmaradt világvége jóslatokból itt található.

Az idősebb generációk nemcsak klímajóslatokra emlékezhetnek, hanem sok más tudományos eredményre is. Amikor a tej még “élet, erő, egészség” volt, bár ma már csak egy allergizáló méreganyag.  Vagy a “Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus” életmód tanácsra, amit mostanában leginkább a tévhitek kategóriában listáznak az új megmondóemberek. A csodadiéták százairól már nem is beszélve.

A fiataloknál még nem alakult ki az egészséges immunitás a tudomány legújabb eredményeivel kapcsolatban. Ők elhiszik, hogy 12 éven belül tényleg pokol várható. Nem tudják, hogy egy véletlenszerű hullámzásokat produkáló rendszer mint az időjárás, rendszeresen fals megerősítéseket produkál bármilyen elmélethez. Nem hallják meg annak az 500 tudósnak a szavát, akik erre próbálják felhívni a figyelmüket. Ők Greta Thurnberget hallják, és a saját generációjukat. Eszük ágában sincs utánanézni azoknak a modelleknek, amelyek alapján a katasztrófa forgatókönyvek készülnek és már jó ideje dokumentáltan rosszul jósolják a klímaváltozást:

clim

Forrás

De még csak arra sem veszik a fáradtságot, hogy alapvető tényekkel tisztában legyenek, azzal a folyamattal kapcsolatban, amitől a világvégét várják. És nem tudják a legfontosabbat: a szorongás hamarabb hozza el nekik a világvégét, mint a klímaváltozás. Ez egy ördögi kör, ami nagyjából így néz ki:

Kattintás
Szorongás
Még több kattintás
Még több szorongás

Az egyetlen kiút a varázs megtörése. A jövőt senki sem ismeri. A maga 16 évével Greta Thurnberg egészen biztosan nem. Se az Index újságírói, és bizony a tudósok sem. Ők már elég sokszor bebizonyították.

A szorongás fő forrása mindig ugyanaz: a tehetetlenség érzése. A megoldás is mindig ugyanaz: kerüld el. Tedd meg, amit megtehetsz, akkor is ha az csak egy szívószál visszavitele a pultosnak, de utána lépj tovább. Cselekedj, vagy tegyél rá nagy ívben. A kettő között nincs járható út. Ne tápláld a hype-ot kattintásokkal, megosztásokkal. Minek olvasgatnál pánikoló írásokat, ha utána nem teszel semmit? Ezzel csak mérgezed a saját és környezeted életét.

Miután kiosztottunk néhány pofont a globális felmelegedésnek, rá is kanyarodhatunk a  blog profiljába vágó témára. A mostani klímapara kiemelkedő példája annak, amit a pénzügyi világban rendszeresen át fogsz élni.

DDs

Forrás

A fenti ábra az SP500 tőzsdeindex csúcsról történő visszeséseit mutatja az elmúlt 100 évben. Minden egyes szakadék egy mini világvége volt. A forgatókönyv is mindig ugyanaz. Jönnek a szakértők és elmondják milyen gigantikus összeomlás jön. A média elkezdi pörgetni a sztorit, és te egyre rosszabbul érzed magad a bőrödben. Amikor már teljesen egyértelmű a világvége, hirtelen végetér az egész. A tőzsdeindex emelkedni kezd, először még rossz hírek tengerében, aztán egy csapásra elmúlnak a rossz hírek is. Legyen szó kereskedelmi háborúról, olaj árrobanásról, adósságválságról, ami két hete még totális katasztrófának tűnt, hirtelen kikopik a médiából. Ott állsz majd értetlenül, egy szívószállal a kezedben, és csodálkozva nézel, ez most mégis mi volt? Mégse a világvégét jelenti, ha 40 fok van nyáron? Az a legutóbbi vihar nem az Armaggedon előszele?

A tőzsdén néhány évente jön egy (klíma)katasztrófa. Ha tehetetlenül sodródva éled át, akkor a fél életeden keresztül szorongani fogsz a következőre várva. A megoldás pontosan ugyanaz, amit klíma ügyben tanácsoltam a fiatal generációknak. Cselekedj, vagy tegyél rá! Készülj fel! Felezd a kockázatod, ha nem bírod. Ha ennyire se, akkor felezd még egyszer. Tervezetten, lehetőleg hideg fejjel, ne a pánik közepén. Ha már kimerítetted, minden cselekvési lehetőségedet, akkor pedig tegyél rá! Minél nagyobb ívben. Ne olvass újságot, ne foglalkozz a pénzügyekkel napi szinten. Annyi érdekes dolog van a világban. Itt van például az ózonlyuk…

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Klímaszorongás

  1. Pingback: Index címlap | lustaport

Comments are closed.