Kötvénykonvexitás

A nulla kamatok világa nagyon sok mindent felborít a befektetési arénában. Történeti összefüggések, referenciapontok vesztik érvényüket, mert olyan időszakban élünk, amihez hasonló nem volt a történelemben. Az egyik legsúlyosabban érintett terület a kötvények világa. 37 éves kötvény bikapiac van mögöttünk, és egyetlen dologban lehetünk biztosak, a jővő teljesen más lesz. Sajnos ilyen helyzetekben a józan paraszti ész (minek tartsak má 1-2%-ot hozó kötvényeket?), nem tökéletes tanácsadó. A pénzügyi világ mindig egy fokkal bonyolultabb, mint ahogy azt az ember szeretné elképzelni.

Szerencsénkre itt van nekünk a matematika, és a kötvények az egyik legjobban kalkulálható eszközök. Mutassuk is be az új világ egyik fontos szereplőjét a kötvénykonvexitást:

bond2

Tegyük el magunknak ezt az ábrát (elég könyvjelzőzni, itt marad), nagy szükségünk lesz még rá az elkövetkező években. Megértéséhez erősen javaslom a Portfoliocharts cikkét, angolul értők számára.

De leginkább az ETF évkönyv 2020 Navigáció a nulla kamatok világában bónusz fejezetét javaslom minden elkötelezett befektető számára, mely kiemelten foglalkozik ezzel a kritikus témával. Hamarosan a mozikban…

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Kötvénykonvexitás

  1. Pingback: Rejtett tőkeáttétel | lustaport

Comments are closed.