Részvényt venni medve piacon?

Meglehetősen következetesen képviseltem az elmúlt években azt az álláspontot, hogy kisbefektetőknek nem szabad egyedi részvényt venniük. Most éppen a piac magyarázza el ugyanezt, gondolom így érthetőbb.

Abszolút igazságok viszont nincsenek a tőzsdén. Ezért most nyugodt szívvel mondok ellent saját magamnak, ha valamikor van értelme egyedi részvényeket venni, akkor ez az idő most jött el. És lehet, hogy velünk marad még egy darabig…

Honnan tudom? Benéztem a Facebook falamra, és ilyen képek jöttek szembe:

hisz2

hisz

Ez már háborús pszichózis. Elméletben pedig tudjuk, hogy ilyenkor kell részvényeket venni. Csak az a fránya gyakorlat ne lenne!

Kiváncsi vagyok egyébként, hogy akik végigfanyalogták az elmúlt éveket, miszerint ilyen drága meg olyan drága a piac, mennyi részvényt fognak venni olcsón. A tippem: semennyit. Pedig nagyjából ez a két véglet van, vagy veszel drágán, vagy veszel akkor, amikor nagyon rosszul esik.

Miért egyedi részvények és miért nem indexek? Van egy egyszerű matematikai és egy kevésbé egyszerű pszichés oka.

A matek a következő: estek a részvények 30%-ot. Tegyük fel, kitör a világbéke és visszamegyünk oda, ahonnan jöttünk. Nyerünk 50%-ot. Szép. De mi van ha találunk egy részvényt, ami esett 70%-ot, kibírja a válságot, és visszamegy? Akkor nyerünk 250%-ot. Számold ki 80-90% esés után, mi a matek. Vagy nem kell, ez itt egy lng gázszolgáltató chartja:

lng

A 2008-as válságban elvesztette értéke 90%-át. Majd innen a rákövetkező években 17-szeresésre nőtt az értéke. Ha azt gondolod, most utólag bányászok elő chartokat, tévedsz. Ezt a részvényt konkrétan tartottam 2008-ban (és természetesen nem vártam meg a 17-szerezést). A Lehmann chartját most nem tudom idetenni, pedig az is megvolt 🙂

Gondolkodjunk el egy pillanatra. Ha veszel mondjuk 15 részvényt, és abba beleesik egyetlen ilyen fogás, akkor az összes többi csődbe mehet, és még mindig a pénzednél vagy. Ha nem ezt a szélsőséget vesszük figyelembe, akkor jó eséllyel bármilyen indexet meg fogsz verni egyetlen jó fogással.

A psziché. Azért nem javaslom egyedi részvények vásárlását békeidőkben, mert nincs meg az edge. Neked se, nekem se. Nálunk sokkal jobb erőforrásokkal rendelkező szereplőkkel kéne versenyezni. Esélytelen. De ez felborul háborús időkben. Két olyan erőforrásod van, ami a nagy szereplőknek hiányzik. Az egyik az időtáv. Te tarthatsz 10+ évig részvényt, egy befektetési alap viszont nem. Őket évről-évre, negyed évről – negyed évre elszámoltatják. Nem fér bele, hogy bukóban üljön évekig.

A másik erőforrás a kockázattűrő képesség. Itt ugyanez a helyzet. Te pontosan definiálhatod, mennyi kockázatot engedsz meg magadnak és ezen a téren megverhetsz bármilyen alapot. Félreértés ne essék, nem arról beszélek, hogy kockáztasd az összes vagyonod. Arról beszélek, hogyha definiáltad mennyit vagy hajlandó kockáztatni, akkor abból te bármilyen részvényt vehetsz. Egy alap ezt nem teheti meg. Ha ideges környezetben esik 10-20%-ot a NAV, elmennek a befektetők. Márpedig medve piacon bármelyik részvény eshet bármennyit. A befektetési alapokból amúgy is áramlanak kifelé a pénzek, egyáltalán nem arra fognak koncentrálni, hogy megtalálják a hosszútávon legjobb vételeket. Őket az érdekli, hogy rövid távon keveset bukjanak.

Jó kis gondolatok ezek, de kéne egy kis pénz is hozzá, nem? Nem kell plusz pénz. Van index befektetésed. Ha nincs, akkor semmi esetre sem neked szól ez a poszt.

A részvényindex befektetésedben, ha rendesen tervezted, van 50-60% bukás lehetősége. Ebből elhasználtunk 30%-ot, maradt még ugyanannyi. Eladod, a feléből veszel szuper biztonságos állampapapírt, a másik feléből egyedi részvényeket. Kockázat szintjén ugyanott vagy, a hozamlehetőséged (és a felelősséged ebben) viszont sokkal nagyobb.

És akkor itt most álljunk meg egy pillanatra. Ha még soha nem vettél egyedi részvényeket, akkor nem javaslom, hogy most kezd el. Nem akkor tanulunk meg úszni, amikor 10 méteres hullámok vannak. Ebben az esetben azt javaslom, használd ki tanulásra ezt az időszakot. Válaszd ki a részvényeidet, de csak papíron. Alakítsd ki a rendszert, amiben vásárolsz. A mostani környezetben tanulhatsz meg létfontosságú dolgokat. Melyik részvény megy csődbe? Milyen okokból? Lehetett-e előre látni? Ezek azok az információk, amiket nehéz, vagy lehetetlen történeti adatokból megtanulni. Azok a történetek, azok a cégek, amelyekből tanulhatnál, már rég eltűntek. Most viszont a szemed előtt zajlik ugyanez. Felbecsülhetetlen lehetőség.

Hogyan válasszunk részvényt medve piacon? Előre bocsájtom, nem vagyok részvényspecialista. Legalább 5 éve nem tartok egyedi részvényeket. Amiről az alábbiakban beszélni fogok, 2008-as tapasztalatok, erősen halványulóban. A mostani piac más jellegzetességeket mutat, most gyorsabban esik minden, ezért a tapasztalataim érvényessége igazolásra szorul. Pontosan erről beszélek, használd ki a lehetőséget a piac kiismerésére.

Részvényeket ugyanúgy kell venni, mint portfóliót építeni. Szisztematikusan. Általában a tőzsdén mindent csak szisztematikusan szabad csinálni, különben egy ponton lekaszál. A feladat az, hogy találjuk meg a lehető legegyszerűbb szisztémát, ami még működik.

Olyan egyszerű szisztémát egyszerű találni, ami nem működik. Például vegyünk nagy, komoly céget, ami jó sokat esett. Nem működik.

Ez itt Citibank, a legnagyobb bank volt 2008-ban:

c

Ez bizony nem jött vissza.

De nézzük a legnagyobb biztosítót:

aig

Ez sem jött vissza. És még nincsenek meg azok a chartok, ahol csődbe ment a cég, potom áron felvásárolták, stb.

Általában véve nem javaslom, hogy bankot, biztosítót vegyél medve piaci környezetben. Ezek általában tartalmaznak tőkeáttételt valamilyen formában, és úgy füstölnek el egy pillanat alatt, hogy még a reggeli kávédig sem jutottál el. Szintén kerülném a helyedben a biotechnológiai, és gyógyszer cégeket, ezek meglehetősen speciális módon vannak kitéve a klinikai tesztek eredményeinek. Kivülállók számára kiismerhetetlen világ.

Nagy cégeknél maradva, olyanokat kell keresni, amelyek nagy ütést kaptak már (ki kell jönnie a mateknak az indexekkel szemben), de valahogy biztosítottnak látszik a jövőjük.

Milyen cégek kaptak most nagy ütést? Turizmus, vendéglátás, repülés, olaj. Az olajban most mindent vagy semmit geopolitikai játszma folyik, innen választva – főleg kisebb cégek esetében- bináris kimenet lesz, csődbe megy vagy felépül. A repülés alacsony marginú műfaj, most teljes egészében állami mentőcsomagra vár, én nem nyúlnék hozzájuk. A turizmusban már érdemleges célpontok vannak (nem részvényajánlás, hanem illusztráció!), például ki ne ismerné a booking.com-ot birtokló céget:

bk

Megszűnik a turizmus örökre? Az internetes foglalás? Lesz még olcsóbb? Biztosan.

Vannak ennél meredekebb történetek is:

rcl

Kinek van kedve óceánjárón hajózni? Nincs jelentkező? Ez látszik is.

Egy kaszinó nem lenne jobb? Olcsón adják a bezárt kaszinókat:

mc

És még sorolhatnám a példákat. A lista, amiből a fenti cégek is származnak, itt érhető el.

Ok, ez nagyon szép, de melyiket válasszam?

Azt én is szeretném tudni, de a mostani helyzetet próbáljuk az előnyünkre alakítani. A sok értékeltségi mutató, jelen idejű elemzés semmit nem ér. PE, PC, PB, ROA, ROE, EPS növekedés, és társai, mind kuka. Fél év múlva teljesen más számok lesznek. Én csak a pirossal karikázott értékekre koncentrálnék, ami a túlélési esélyeket valószínűsíti:

mcr

Persze csak belátható időn belül. És egyáltalán nem ezen fog múlni, mennyit emelkedik vagy esik a részvény.  Lehetne még nézni, hogy a működési költségekre milyen fedezet áll rendelkezésre, de honnan tudnánk mennyi a működési költsége egy bezárt intézménynek? Ez az esélyegyenlőség. Senki nem tud semmit.

Azért még érdemes lehet kicsit belenézni az eszközök egyenlegébe is. Ez például egy Hiltonról levált hotellánc könyvelése:

pk1

Forrás

Ha összeadjuk a készpénz jellegű (current) és az ingatlanok értékét és kivonjuk belőle az összes követelést, még mindig marad egy csomó pénz a cégben. Ha ezt elosztjuk a részvények számával, 12 dollár körüli érték jön ki. Ez azt jelenti, nem fog 12 dollár alá esni? A fenét. Járt 5 dollár környékén is. Mégis kapunk valami hevenyészett értéket, ami padlót sejtet a befektetés alatt.

Természetesen az ilyen számításokban sok a csapda, soha nem mehetsz biztosra. Olajcég esetében az ingatlanok értéke függhet az olajártól, a gépek nyilvántartott értéke teljesen eltérhet az eladási értéktől és még sorolhatnám. Biztosra nem mehetsz. Ezeket a kockázatokat máshogy kell kezelni. Portfólióval.

Választhatsz más megközelítést is. Sokan olyan cégek részvényeit veszik, amelyek profitálhatnak a válságból. Home office? Telko és internet. Élelmiszer, orvosi eszközök? Ezernyi lehetőség. Nekem személy szerint ezzel a megközelítéssel az a bajom, hogy visszamegyünk arra a pástra ahol megint a nagyokkal versenyzünk elemzőgárdástul, adatbányászostul, de ha te ki tudsz alakítani erre egy rendszert, hajrá.

Nem akarsz könyvelési adatokkal, értékeltségi mutatókkal bajlódni? Eszed ágában sincs évekig részvényt tartani? Én se szoktam. Kereskedhetsz pusztán az ár alapján. A medve piacon jönnek a leghevesebb emelkedések. Emlékszel a Citibank chartjára feljebb? Megmondom, honnan jutott eszembe:

Ticker Trade Date Price Ex. date Ex. Price % chg
C Long (profit) 2008.11.20 43.0679 2008.11.26 60.2951 40.00%
C Long (profit) 2009.02.20 17.8764 2009.02.25 25.0269 40.00%
C Long (profit) 2009.02.27 13.7511 2009.03.16 19.2515 40.00%

Hiába veszítette el értéke 90%-át a 2008-as válságban, ha esés közben megvetted, amikor 70%-kal az 50-es mozgóátlag alá került, vaskos nyereséggel szálhattál ki belőle néhány héten belül. Ez a rendszer csak medve piacon működik, mert a félelem időről-időre túlhúzza az eséseket. A végrehajtáshoz persze kötélidegek, és jól felépített infrastruktúra kell, ebbe a hálóba beleakadnak a Lehmann féle cégek is.

Nem is ragozom tovább, sok lehetőséged van szisztematikus részvényvásárlásra medve piacon. Ha jól csinálod, nagyon sok pénzt lehet vele keresni, sokkal többet, mint bika piacon, mert elcsúsznak a hozam/kockázat arányok. Ha rosszul csinálod, vagy felkészületlenül vágsz bele, sokat fogsz bukni.

Végezetül az általános szabályok. Bármilyen módszerrel vágsz bele, ezeket nem árt figyelembe venni.

0. NINCS TŐKEÁTTÉTEL. Medve piacon semminek nincs alja. Lehet bénázni azzal, hogy rossz cégekbe nyúlsz bele. Azzal is, hogy hamar nyúlsz bele jó cégekbe. Érni fog sok váratlan meglepetés. Láttad a fenti példán, hogy néhány jó választás ellensúlyozhat rengeteg hibát. Egyetlen dolgot nem tud ellensúlyozni semmi, ha tőkeáttétellel vásárolsz. A legrosszabb pillanatban fognak térdre kényszeríteni.

1. Kockázat. Soha ne tolj be plusz pénzt, azért mert rosszul állsz. Így jártál. Tanultál. Kalkulálj azzal, hogy az egyedi részvényekben tartott pénzed elbukhatod teljes egészében. Mindig tovább esnek a részvények, mint kellene. Ha van mentális stoppod (csak a teljes összeg bizonyos részét vagy hajlandó elbukni), akkor a legrosszabb időben válsz bizonytalanná.

2. Időben vagy térben portfóliót kell tartanod. Minimum 10-20 részvényt. Ezzel jelentősen csökkented azt a kockázatot, hogy 1-2 hiba miatt buksz mindent. A legtöbb törvényszerűség csak megfelelő darabszám esetén működik. Vagy akkor sem, de legalább értelmesen próbálkoztál.

3. Figyelj a szektorok jellegzetességeire. Érdemes kerülni bizonyos iparágakat.

4. Kötélidegek. Ha már most rosszul alszol, semmiképp ne vágj bele. Ez fájni fog. No pain, no gain. Medve piacon sokkal nehezebb részvényeket tartani. Készülj egy jellemző forgatókönyvre:

  • leesik az ár, jónak tűnik a részvény, megveszed
  •  esik még 20-30%-ot
  • frissítik az elemző ajánlásosokat, töredékére csökkentve a célárakat
  • ezer ügyvédi iroda bepereli a céget
  • a bankok nem újítják meg a cég hitelkeretét, vagy még rosszabb, ha bizonyos feltételek miatt visszahívják a meglévőt (ez kötődhet a részvényárhoz is)
  • ha sokáig alacsony az ár, és forrásbevonás szükséges, akkor meglepően alacsony áron adnak el új részvényeket (aki megveszi, gyakran shortolja előtte a részvényt), higítva a te részesedéséedet is
  • kijön egy rettenetes negyedéves jelentés
  • kiesik néhány csontváz a szekrényből
  • teljesen reménytelen az árfolyamalakulás, rossz esetben beesik 1 dollár alá az ár, és tőzsdei kivezetés fenyeget
  • stb.

Aztán egy váratlan ponton emelkedni kezd a részvény. Vagy nem. Helyette csődbe megy. Finito.

5. Kevésbé működnek a bennfentes vételi jelzések. Egy túlélésért küzdő cégben ez manipulációs eszköz is lehet. Ő a teljes részesedését bukhatja, ehhez képest elenyésző, ha aprópénzért vásárol magának részvényeket.

6. Medve piacon soha ne kergesd az árat. Különösen az első nagy esés után gyakran jön egy masszív felpattanás. Ebbe belevenni kontraproduktív. Lesz még sok más lehetőség. Akár ugyanabban a részvényben.

A mostanihoz hasonló lehetőségek nagyon ritkán adódnak a tőzsdén. Ha még nem állsz rá készen, használd felkészülésre ezt az időszakot. Vagy engedd el és ne csinál semmit. Köztes megoldás nincs. Ha ad-hoc módon nekiállsz részvényeket “csipegetni”, rá fogsz faragni. Én szóltam.

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.