Lúzer ralli :)

Az egyik legszebb arcát mutatja a piac mostanában, régen lehetett látni ennyi összezavarodott játékost. Azok, akik márciusban még büszkén újságolták, hogy ők időben kiszálltak, most fogcsikorgatva lúzer ralliznak. A világvége hívők jó esetben tehetetlenül nézik a mostani emelkedést, rosszabb esetben gigantikus veszteségeket szenvedtek short oldalon. Az óvatoskodók siratják az elszalasztott lehetőséget. A kommentátorok szépen elmagyaráztak mindent, csak egy fillért nem kerestek közben. A legnagyobb aktív magyar alap befektetői a gödör alján átkozzák azt a pillanatot, amikor alapkezelőre bízták a pénzüket. Jeff Gundlach, akinek piaci elemzéseit a legszélesebb körben hivatkozzák, április végén jelentette be a shortot. Azóta emelkedtünk 10%-ot. Olyan legendás befektetők, mint Druckenmiller vagy Grantham egész karrierjük legjobban félreárazott piacáról beszélnek.

A totális zavarodottság láttán felmerül a kérdés, hogy mégis ki keresett pénzt az elmúlt két hónapban? Csak nem a teljesen fogalmatlan, most először piacra lépő kisbefektetők?

rb

Legalább ilyen jó kérdés lehet, hogy ezek a tájékozatlan ösztönlények, akiknek fogalma sincs kockázatról, recesszióról, tartsd szárazon a puskaport megfontoltságról, csak örjöngve rávetették magukat a legolcsóbb részvényekre, mégis mennyi pénzt kereshettek?

Háát, azt kell mondanom, hogyha olyan szutyok részvényeket vettek, amelyeket én is illusztrációnak használtam a részvényvásárlásra buzdító cikkemben, akkor jó sokat. Sokkal többet, mint bármelyik alapkezelő, piaci kommentátor vagy éppen azok, akik okítani próbálják őket. A márciusi cikkben charttal szereplő részvények teljesítménye azóta:

per1

Természetesen senki nem tudhatta, hogy ilyen gyorsan felállnak a legjobban agyonütött részvények is, de azért van ennek a történetnek egy általános tanulsága. Kiolvashatsz ezer könyvet, megnézhetsz minden youtube videót, elolvashatod az összes aktuális blogbejegyzést, de az igazán nagy pénzekhez egy olyan tulajdonságra van szükséged, amit senki nem fog neked megtanítani. Tökösnek lenni. Vagy kultúráltabban: meg kell tudni húzni a ravaszt. A jó befektetővé válás nem igazán észbeli képességeken múlik, hanem erős gyomor szükséges hozzá (Warren Buffett).

Eddig erről szólt ez az év, és bizony a tapasztalt befektőknek is van mit kiértékelni lúzer rallizás mellett/helyett. A vastag nyerőben üldögélő lúzereknek pedig itt az ideje megtanulni, mikor elég:

pc1

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Lúzer ralli :)

  1. Pingback: 2020 legnépszerűbb bejegyzései | lustaport

Comments are closed.