Negatív buborék

Nagyon masszív short squeeze zajlik az amerikai piacon. A 10 legjobban shortolt részvény árfolyama a Russell 3000 indexből így alakult az utóbbi időszakban:

 

Forrás

De a legnagyobb név a Gamestop ma éppen potom 150%-os hozammal örvendeztette meg “befektetőit”:

A cégben nagyjából zéró sztori van, mondjuk a Teslához vagy a bitcoin-hoz viszonyítva, de ez is elegendő volt ahhoz, hogy lassan 100-szorosára nőjön az értéke fél év alatt. Gyenge vagy Elon Musk!

Tanulság több is van, érdemes bevésni őket akkor is, ha éppen kimaradtunk a jóból (vagy a rosszból):

  • a részvénypiacon is lehet sok pénzt keresni, és azt legalább nem lopják el, ami például  a bitcoin esetében gyakran megesik.
  • attól, hogy sok pénzt kerestél egy részvénnyel vagy bármi mással, nem leszel se okosabb, se butább, felesleges beírogatnod minden fórumra.
  • soha ne shortolj semmit, a bukás mértéke korlátlan. A következő beesésnél majd jönni fognak megint, akik előre tudták, de arról nem beszélnek, hogy egyetlen rosszul kivitelezett (vagy csak balszerencsés) shorton elúszhat minden pénzed.
  • a piac, mint általában az emberek, irracionális, felesleges okosabbnak lenned, mint a többiek. Legyél inkább fegyelmezettebb, kitartóbb, felkészültebb (a rossz forgatókönyvekre).
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.