Robot tanácsadók

A befektetési iparág alapvető infrastruktúrája a bankok disztribúciós hálózata. Ez lényegi ellentmondást generál az üzleti szereplők és az ügyfelek igényei között. A versenyelőnyt nem a szakértelem megosztása biztosítja, hanem a kiépített értékesítési hálózat fenntartása. A bankok érdeke azt diktálja, hogy a kiépített hálózatra támaszkodva minél több saját, magas marginnal rendelkező terméket adjanak el, míg az ügyfelek érdeke a jobb és olcsóbb befektetési termékek elérése (lenne). Nem kérdés, hogy ebben a versengésben eddig a bankok álltak nyerésre.

A monopolisztikus rendszerek azonban nem maradnak fenn örökké. Az első csapást a hagyományos pénzügyi iparágra az ETF-ek megjelenése és elterjedése jelentette. Az ETF-ek elsősorban a hagyományos befektetési alapok szorítják ki a piacról, vagy kényszerítik az alapkezelői díjak lefaragására. A következő csapást a tanácsadói oldalon megjelenő robotok fogják jelenteni a zsíros banki üzletmenet számára.

A robot tanácsadókról például ez a cikk szolgál összefoglaló információkkal. Az elérhető szolgáltatásokról itt is részletesen olvashatsz. Alaposabb tájékozódáshoz jó kiindulópont az Abnormal Returns tematikus cikke. Mebane Faber néhány robot portfólió történeti hozamait is kiszámolta.

A szolgáltatások teljes funkcionalitásban (menedzselt számla) nem használhatóak Magyarországról, de az ingyenes funkcionalitás is szolgálhat sok tanulsággal. Például a Sigfig még regisztráció nélkül, néhány egyszerű kérdés megválaszolása után, összeállít egy portfólió javaslatot, csak az “Invest with Sigfig” feliratra kell kattintani.

Természetesen, mint minden feltörekvő iparágat a robot tanácsadókat is éri kritika. Néhányan az alkalmazott – relatíve egyszerű – eszköz allokációs eljárásokat kifogásolják, míg mások a befektetői viselkedés kordában tartását hiányolják. A felmerülő kérdésekre valószínűleg választ ad majd a piac az elkövetkező években, a különböző működési modellek versenyeztetésével.

Az is biztos, hogy a fejlődés most még ismeretlen, de jelentős változásokat hoz magával. A robot tanácsadók új elemekre bonthatják a befektetési folyamatot és részt hasíthatnak nemcsak a hagyományos tanácsadói üzletből, de akár az ETF-ek piacából is.  A piaci szereplők közötti harc egyik központi eleme valószínűleg a szakértelem automatikus avagy személyes felhasználása, illetve ezek optimális aránya. Ebből a szempontból példamutató a Vanguard tevékenysége, ők mindenképpen meghagynák a személyes tanácsadás részét az üzletnek, és ebben a tanulmányban (Read whitepaper link) számszerűsítették is, mekkora hozzáadott értéket produkálhat a folyamat különböző területein. Tanulságos olvasmány befektetői oldalról is. A másik oldalt képviselheti a Motif Investing megközelítése. Náluk a népítéletre van bízva a befektetői portfóliók kialakítása, kikapcsolva a szakmai kontrollt, ami például egy sikeres ETF megalkotásához szükséges.

A trend tehát alakulóban, messze még az út vége. Az viszont már most látszik, hogy az ügyfelek hosszútávon nyerni fognak az új innováció eredményeivel. Olcsóbb, jobb, személyre szabott szolgáltatásokat.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Robot tanácsadók

  1. Pingback: Behavior gap | lustaport

Comments are closed.