SP500 és a világ többi része

Az Okos pénz 2017-es kiadásában többször említettem az amerikai tőzsdeindexek felülteljesítését az utóbbi időszakban. Az alábbi ábrán vizuálisan is látható ugyanez:

efa

Forrás

A függőleges tengelyen szereplő százalék azt mutatja, hogy az adott évet megelőző 10 éves időszakban hány százalékkal teljesítette túl az az amerikai SP500 index a világ fennmaradó részét.

Az aktuális adat szerint az elmúlt 10 évben kétszer annyit emelkedett az SP500 mint a többiek, de az is látható, hogy ennél jóval erősebb alul- és felülteljesítésre is volt már példa a történelemben.
Sok más jelenséghez hasonlóan az alul- illetve felülteljesítés hosszú ciklusokban változik. Természetesen elég kiszámíthatatlanul ahhoz, hogy az elkövetkező 10 év teljesítményét ne tudjuk megjósolni. Ezért lehet fontos nem elköteleződni se az USA, se a világ többi része irányába, hanem diverzifikált befektetéseket tartani.

Az Okos pénzben ismertetett GEM taktikai rendszer értelmére is jól rávilágít a fenti ábra, hiszen ilyen mértékű és időtávú teljesítménykülönbség esetén sok plusz százalékot jelenthet a jól eltalált súlyozás.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.