Miért Vanguard?

Nem tudom, ki hogy van vele, de engem mindig is irritált az a kereskedelmi gyakorlat, amikor az újonnan akvirált ügyfelek sokkal kedvezőbb elbírálásban részesülnek, mint a régóta hűséges kuncsaftok. Ez széles körben elterjedt gyakorlat az internet és a telko, de a bankok esetében is. Ugyanez a jelenség tetten érhető az alapkezelői bizniszben is, bár jóval kevésbé látványosan.

em

Forrás

A fenti ábrán 3 feltörekvő piaci ETF alapkezelői díja látható az elmúlt évtizedből. Kettő Balckrock, egy Vanguard. Az alapkezelői piacon már rendkívül éles verseny folyik, ami nyomás alá helyezte a díjakat. Az ábrán az látható, hogyan reagált két különböző piaci szereplő. A feltörekvő piaci ETF-ek közül az EEM gyűjtötte a legtöbb befektetőt, az első időkben nem volt igazán jelentős versenytársa, a relatíve magas, 0.8%-os alapkezelői díj ellenére. Aztán a Vanguard megjelent a piacon egy olcsóbb feltörekvő ETF-fel és elszipkázta az EEM befektetőit. Mostanra kétszer annyi pénz van a VWO-ban, mint az EEM-ben. Az is látható, hogy a Vanguard kisebb ugrások mellett, de folyamatosan csökkentette az alapkezelői díjat, ahogy csökkentek a valós költségei. Ezzel szemben a Balckrock egy kicsit felvette a kesztyűt, de nem igazán, majd az addigi csökkentésből is visszatáncolt. Végül indított egy új alapot ugyanebben a szegmensben. Mi ebben az átverés? Szó szerint semmi, de valójában ez ugyanaz a régi ügyfeleket semmibe vevő politika, mint amit annyi helyen láttunk már. A költségérzékeny ügyfelek vegyenek új ETF-et, de a régieket szívassuk tovább, amíg lehet. Jól láthatóan a Blackrock is képes olcsó feltörekvő alapok üzemeltetni, de esze ágában sincs, amíg megteheti az ellenkezőjét is.

Ez nem egy egyedi eset. Általános üzletpolitikai különbség a Vanguard és általában a többi alapkezelő között, hogy a Vanguard folyamatosan csökkenti (lehetőségei szerint) a meglévő alapok díjait, míg a többiek gyakran inkább új alapokat indítanak, ha versenyezni kényszerülnek. Ilyen jó fejek dolgoznak a Vanguard-nál? Szó sincs róla.

Ez az alapkezelő speciális cégstruktúrában dolgozik. Nincsenek külső tulajdonosai. A céget az általa indított alapok birtokolják. Ezeket az alapokat pedig a befektetőik. Azaz végső soron, közvetve a Vanguard tulajdonosai az ügyfelek. Ez a tökéletes érdekazonosság. Nincs külső befektető, aki elvárná a nyereséget, hanem a cég tulajdonképpen nonprofit szervezetként működik. Ezért juttatja vissza folyamatosan a nyereséget díjcsökkentés formájában.

Ez az oka annak, hogy a Vanguard átlagos alapkezelői díja kb. 1/5-e a többi alapkezelő átlagának.

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Miért Vanguard?

  1. Pingback: Feltörekvő adósság ETF-ek | lustaport

  2. Pingback: Speciális ETF-ek | lustaport

Comments are closed.