Új korszak árnyai

A 2022-es puzzle olyan monetáris környezettel örvendeztetett meg minket, amelyhez hasonlót aktív befektetők nem láttak még. Élő tapasztalat híjján, a legtöbb, amit tehetünk, hogy feltúrjuk a hisztorikus adatbázisokat, és megvizsgáljuk, hasonló környezetben hogyan viselkedtek az általunk preferált befektetési eszközök. Jómagam a részvényekre fogok koncentrálni a következőkben, de semmi sem akadályozhatja meg a kedves olvasót, hogy utánanézzen más eszközök teljesítményének.

Első lépésként a mostanihoz hasonló környezetet keresünk. Természetesen minden ilyen próbálkozás a sánta ló püfölése, minél távolabb megyünk vissza a múltba, annál valószínűbb, hogy más paraméterekben jelentősen eltért az akkori környezet. Tehát célszerű fenntartásokkal kezelni a történeti analógiákat.

Két adatsor alapján próbálunk azonosítani a mostanihoz hasonló monetáris viszonyokat. Az egyik az infláció változása. Az elmúlt időszakban az infláció szó szerint felrobbant, az alábbi ábrán az USA havi infláció változásának 4 hónapos mozgóátlagát láthatjuk (kattints a nagyításhoz):

A mostanihoz hasonló robbanásszerű változás 1947-től (sajnos ez az adatok kezdete), a 70-es évektől, 2005 illetve 2008-ban volt tapasztalható. Még a 90-es évek eleje is azonosítható lenne, de mindjárt látni fogjuk, hogy abban az időszakban nem volt negatív reálhozam, ami azért jelentős eltérés a mostani állapotokhoz képest. Nézzük is a következő ábránkat (kattints a nagyobb képhez):

Forrás

A piros vonal az infláció, a fekete az alapkamat, a kék a reálhozam. A zöld vonal segít azon időszakok azonosításában, amikor a reálhozam a mostani mélységeket elérte. Ilyen volt az 1917-1920 időszak, 1941 végétől 1951 elejéig. nem ért el a mostanihoz hasonló mélységeket, de hosszabb ideig negatív volt a reálhozam 1934-1937 között, a 70-es években, sőt a mostani időszak kezdete is 2008 közepére datálható.

A felsorolt évszámok jelentős része sajnálatosan ismerősen cseng, háborúk, olajválságok, vagy ahhoz vezető időszakok. Hogyan viselkedtek a részvények?

1917

Forrás

Medvepiaccal indult, és utána csak 8 év múlva tudott tartósan új csúcsra menni.

1941

Forrás

Egy 1937-ben kezdődő medvepiac torkollott végül egy masszív negatív reálhozamú időszakba. A medve 1941 végéig tartott, de a tartós új csúcshoz (1937-hez viszonyítva) 9 évre volt szükség.

1974-1980

Forrás

A 60-as évek vége, a 70-es évek eleje rendkívül kellemetlen hullámzó időszak volt a tőzsdén, ennek vége felé érkezett meg az érzékelhető negatív reálhozamú időszak. 1975-től már csak felfelé vezetett az út, de a tartós új csúcsokhoz ebben az esetben is 8 évet kellett várni.

2008

Forrás

Erre az időszakra még emlékezhetnek a tapasztalt (nem öreg, tapasztalt!) játékosok. Valójában nagyon hasonlított a mostani környezetre, mínusz háború a szomszédban. Akkor is az árutőzsdei termékek, elsősorban az olaj árrobanása hajtotta az inflációt. A mostaninál mérsékeltebb negatív reálhozam 2008 közepén érte le mélypontját, még bőven a szeptemberi beszakadás, és a 2009 márciusi mélypont előtt. Az infláció 2009 elejére már deflációba váltott, a FED feltalálta a QE nevű csodafegyverét, és a történet többi részét már jól ismerjük.

A bevezetőben már említettem, hogy a történeti analógiákat óvatosan kezelni, de ezzel együtt azt gondolom, hogy a felsorolt időszakok jobban hasonlítanak az előttünk álló évekre, mint az elmúlt bika korszak, és ennek megfelelően célszerű beállítani várakozásainkat illetve módosítani stratégiánkat, ha szükséges. A legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartanám, hogy a FED óvatos szigorítással próbál majd egyensúlyozni a recesszió határán, de ez nagyjából mission impossible. Az infláció makacs jószág, nem fog eltűnni magától, és a FED-nek addig kell emelnie, amíg valami el nem törik a piacon, és megérkezik a recesszió. Ugyanúgy mint 2008-ban, ez egy pillantás alatt megoldja majd az infláció problémáját…

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.